Pandemi sonrası şimdi de endemi kabusu! Endemi nedir?
Omicron varyantının koronavirüse karşı aşı etkisi yaptığı öne sürülürken, varyantın ilk kez ortaya çıktığı Güney Afrika’da artık 'koronavirüs pandemisi' yerine 'koronavirüs endemisi'nden konuşuluyor. Endeminin pandemiden farkı, ölüm oranının azlığı ve hastalığın soğuk algınlığı gibi yerleşik ama zararsız hale gelmesi. Alman uzmanlar da "Avrupa’nın paskalya sonrası endemik olabileceğini“ açıkladı. Peki endemi nedir?
Abone olHenüz erken bile olsa müjdeli haber Almanya'dan geldi. Koronavirüsün yeni varyantı Omicron sayesinde, koronavirüs pandemisinin endemiye döneceği belirtildi. Yani Covid-19 virüsü, grip gibi yerleşik ve hayatımızda bulunacak ama ciddi hastalık riski taşımayacak.
Pandemi ile endemi arasındaki en önemli fark; ölüm oranlarıyla belirleniyor. Örneğin, soğuk algınlığı endemik sayılıyor. Kitlesel ölümlere yol açabilen corona virüsü, çiçek, veba salgını gibi salgınlar ise ‘pandemi’ olarak tanımlanıyor.
‘DURUM İYİYE GİDİYOR’
Berlinli uzman virolog ve Alman hükümetinin bu konudaki danışmanı Christian Dorsten, Omicron'un bir çok insanı “aşılayabileceğini ve bunun güven verici“ olduğunu söyledi. Alman ZDF televizyonuna konuşan Dorsten, diğer varyantlara nazaran Omicron'un soğuk algınlığı gibi daha az ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu, ancak çok hızlı yayıldığını söyledi.
Omicron'un yayıldığı Güney Afrika'da, durumun çok hızlı bir şekilde iyiye gittiğini belirten Dorsten, bunda en büyük payın nüfusun büyük bölümünün aşılanmış olmasında, olmayanların da coronayı atlatmasında yattığını söyledi.
AVRUPA'NIN ÖZEL KONUMU
Omicron'un Avrupa'da da kolay atlatılması için, aşılamaya hız verilmesi gerektiğini belirten Dorsten, “Avrupa'daki en büyük sorun yaşlı nüfusun fazlalığı. Almanya, İngiltere, Danimarka'da yaşlı nüfus Güney Afrika'dan çok çok üstte. Bu durum Omicron'u tehlikeli hale getirebilir“ diye konuştu.
Almanya'ya henüz gerçek anlamda bir Omicron dalgasının ulaşmadığını belirtilirken, bu dalganın bir tsunami gibi gelebileceğine ve aşılanmaya hız verilmesine dikkat çekildi. Paskalya tatiline kadar Almanya ve Avrupa'nın bir çok ülkesinin Omicron dalgasına tam olarak kapılacağı vurgusu yapıldı. Ancak bu tarihten sonra, Avrupa'da da, hastalık 'endemik' olacak. (Sözcü / Ali Gülen)
ENDEMİ NEDİR?
Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde endemi ile ilgili açıklama yer almaktadır.
Endemi, bir enfeksiyon etkeninin veya hastalığın belirli bir coğrafyada veya toplulukta sürekli görülmesi durumudur.
Pandemi, epidemi ve endemik arasındaki fark nedir?
'Epidemi' kontrolden çıkan herhangi bir meseleyi tarif etmek için kullanılan oldukça genel bir kavram. Medikal alanda ise bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda bir hastalığın yaygınlaştığı görülünce bunun 'epidemi' bir salgın olduğu kabul ediliyor.
'Pandemi' ise bölgeler ve gruplar üstü coğrafi bir salgın anlamına geliyor. Bir ülkenin tamamını veya dünyanın tamamını etkisi altına alan hastalıklar için kullanılıyor.
'Endemik' ise belirli bir alanda veya belirli bir popülasyon arasında tahmin edilebilir bir oranda meydana gelen salgın hastalık olarak tanımlanıyor.
DSÖ, 2009 yılındaki H1N1 domuz gribini 'pandemi' olarak açıklamış, ardından gribin sanıldığı kadar güçlü ve öldürücü çıkmamasına rağmen ilaç firmalarının bir aşı geliştirmesi için acele etmeye zorlanması karşısında eleştirilerin hedefi olmuştu.