Pervez Müşerref'e vatana ihanetten idam cezası! Pervez Müşerref kimdir
Eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in vatana ihanet suçundan idama mahkûm edildiği açıklandı. Peki Pervez Müşerref kimdir?
Abone olAskeri darbe ile 1999’da iktidara gelen Müşerref, 2007 yılında anayasaya aykırı şekilde olağanüstü hâl ilan ettiği için ‘vatana ihanet’le suçlanıyordu.
Peşaver Yüksek Mahkemesi Başkanı Yargıç Wakar Ahmed Seth’in başkanlığındaki üç hakimden oluşan özel mahkeme, 2008 yılında devlet başkanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalan Müşerref’i suçlu bularak, idama mahkûm etti.
Yargılama Dubai’de yaşayan 76 yaşındaki Pervez Müşerref’in gıyabında yapıldı.
Pervez Müşerref, babasının Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevi nedeniyle ailesiyle birlikte henüz altı yaşındayken Ankara’ya geldi.
Uzun yıllar Türkiye’de yaşayan ve ileri derecede Türkçe bilen Müşerref, 1957’de Pakistan’a döndü.
1961’de Pakistan Askeri Akademisi’ne başlayan Müşerref, Pakistan Ulusal Savunma Koleji’nde okudu ve İngiltere Kraliyet Savunma Bilimleri Koleji’nden mezun oldu.
Pervez Müşerref kimdir?
Pervez Müşerref, 11 Ağustos 1943 tarihinde Hindistan'ın Delhi şehrinde doğdu. 1961 yılında Pakistan Askeri Akademisi'ne başladı. Ulusal Savunma Koleji'nde dersler aldı. İngiltere Kraliyet Savunma Bilimleri Koleji'nden de mezun oldu. 1964'de de subay olarak orduya katıldı. 1998 senesinde de dönemin başbakanı Navaz Şerif tarafından orgeneralliğe terfi ettirildi. Bu dönemde Kargil Savaşı'nın planlayıcısı ve stratejik saha komutanı olarak görev aldı. 1999'da da askeri darbe ile yönetimi devirerek iktidara geldi.
Hakkındaki suçlamalar
Pervez Müşerref, 2007 yılında anayasaya aykırı bir biçimde olağanüstü hal ilan ederek yargı mensuplarını tutuklattığı gerekçesiyle vatana ihanet suçlamasıyla yargılandı. Bunun yanında suikaste kurban giden Başbakan Benazir Butto'yu yeterince korumadığı ve 2008 senesinde ordunun düzenlediği bir operasyonda öldürülen aşiret lideri Nevab Ekber Bugti'nin katlinden sorumlu olduğu öne sürüldü.
Pakistan'a dönüşü
Pervez Müşerref, 2008 yılında Dubai ve Londra'da kendi isteğiyle sürgün hayatı yaşamaya başladı. Daha sonra 2013 senesinde düzenlenecek genel seçimlerde aday olmak istediyse de bu talebi mahkeme tarafından geri çevrildi. 19 Nisan 2013 tarihinde de adalet divanına çıkartıldı. Ülkede iki kez anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle de siyasetten ömür boyu men edilmişti.