"9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Sergisi" belgeleri kitap haline getirildi
Türk Tarih Kurumu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 9 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilen İzmir’in Kurtuluşu Sergisi’nde yer alan 100 adet belge ve fotoğraf, Türk Tarih Kurumu tarafından basılan sergi kitabında bir araya getirildi.
Abone olTürk Tarih Kurumu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 9 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilen İzmir’in Kurtuluşu Sergisi’nde yer alan 100 adet belge ve fotoğraf, Türk Tarih Kurumu tarafından basılan sergi kitabında bir araya getirildi.
9 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilen "İzmir’in Kurtuluşu Sergisi"nde yer alan İzmir’in işgalinin en önemli belgeleri kalıcı bir eser haline getirilerek kamuoyu ile paylaşıldı. Türk Tarih Kurumu arşivinde yer alan hiç yayımlanmamış belgelerin yanı sıra, Atatürk Araştırma Merkezi, ATASE, Anadolu Ajansı, Başbakanlık Devlet Arşivleri, Milli Kütüphane gibi diğer önemli arşivlerde de yer alan belgelerin kullanıldığı eser ile İzmir’in Türk İstiklal Harbi’ndeki nirengi noktası olduğuna dikkat çekiliyor. Eserin takdim yazısında şu ifadeler yer aldı:
“İzmir’in Yunan askerleri tarafından 15 Mayıs 1919 Perşembe günü başlatılan işgali 3 yıl 3 ay 25 gün sürmüş ve 9 Eylül 1922 Cumartesi günü saat 10.30’da kesin biçimde Türk askerlerinin İzmir’e girişi ile son bulmuştu. İzmir’in işgaline dair olayların resmi yazışmaları ve raporları sergi kitabında bulunmaktadır. 9 Eylül 2017 İzmir’in kurtuluşu kutlamaları kapsamında hazırlanan bu kitapta İzmir’in Müslüman Türk ahalisinden mülteci duruma düşenler, İzmir’e seyahatin yasaklanması ve İzmir’de düşman işgalini alkışlayıp işgalden yana tutum alanlar, İzmir’i işgal eden Yunan askerlerinin yaptıkları mezalim ve yağma, işgal askerleri tarafından çevre il ve ilçelerde camilere Yunan bayraklarının dikildiği, İzmir’de Redd-i İlhak (işgalin reddedilmesi) Cemiyeti’nin kuruluşu, İzmir’in işgali sırasında şehit edilen Miralay Süleyman Fethi Bey, 1 Eylül 1922 tarihli “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrinin belgesi, işgalden kurtuluşun fotoğrafları, İzmir’in kurtuluşuna dair Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Dairesi Başkanlığı (ATASE) belgeleri, İzmir Hükümet Binası’na ilk bayrağın çekilmesi, Teğmen Ali Rıza Akıncı, Teğmen Hamdi ve Yüzbaşı Şerefeddin Bey, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşuna dair 10-11-12 Eylül günleri gazete haberleri, İzmir’in kurtuluşuna dair uluslararası tebrik ve haberler, 19 Eylül 1922 büyük İzmir yangını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile Fransız diplomat Franklin Bouillion’un İzmir’de görüşmeleri, İzmir’in kurtuluşundan sonra milli varlığa düşman çetelere karşı alınan tedbirlere dair görsel ve yazılı belgeler takdim edilmektedir.“