Anasayfa /  Yaşam /  Yemek kültürü

Ramazan Pidesi tarifi | Evde Ramazan Pidesi nasıl yapılır?

Ramazan ayının gelmesi ile Ramazan ayına özgü tatlar sofralarımıza gelecek. İte bunlardan bir olan Ramazan Pidesi sahur ve iftarın vazgeçilmezi olarak sofralarımızda olacak. Evde Ramazan yapmak isteyenler Evde Ramazan Pidesi nasıl yapılır? sorusunu araştırmaya başladı. Bizde Evde Ramazan Pidesi yapmanız için Ramazan Pidesi tarifi hazırladık

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2019 00:46

Ramazan ayının gelmesi ile Ramazan ayına özgü tatlar sofralarımıza gelecek. İte bunlardan bir olan Ramazan Pidesi sahur ve iftarın vazgeçilmezi olarak sofralarımızda olacak Ramazan ayında sahurların ve iftarların vazgeçilmezi dediğimizde aklımıza ilk gelenlerden olan Ramazan Pidesi, hem tok tutmasıyla hem de lezzetiyle Ramazan Ayı’nın eksilmeyenleri arasında yer alıyor. Peki Ramazan pidesi nasıl yapılır?

Ramaza ayında iftar yaklaşırken uzun kuyruklar bekleyip soğumadan eve götürmeye çalıştığımız Ramazan Pidesi tarifi verdi, pidelerin püf noktalarını sizin için haberimizde 

Ramazan Pidesi nasıl yapılır?

Ramazan Pidesi Malzemeler




Bir paket maya


2 Bardak Ilık Süt


Yarım Tatlı Kaşığı Şeker


Yarım Su Bardağı Ilık Su


Yarım Çay Bardağı sıvı yağ


1 Yemek Kaşığı Tuz


5 Su bardağı Un (Gerekirse ilave edilmeli)




Hamura sekil vermek için




1 Yemek Kaşığı Un


5 Yemek Kaşığı Su




Karıştırılarak sıvı bir karışım hazırlanmalıdır.



Pidenin üstüne sürmek için karışım




1 Yumurtanın Sarısı


1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ


1 Yemek Kaşığı Süt


1 Tatlı Kaşığı Yoğurt


İsteğe göre susam ve çörek otu




Ramazan Pidesi tarifi

Ramazan Pidesi kalori değeri ne kadar?

1 tane Ramazan Pidesi 670 kalori içermektedir. Ramazan Pidesinin yarısını yerseniz 335, çeyreğini yerseniz 168 kalori almış olursunuz. Buna göre beslenme planınızı düzenleyebilirsiniz.

Ramazan Pidesi püf noktaları

Ramazan Pidesi nasıl yapılır sorusunun cevapları sizi tatmin etmediyse, işte Ekmek Ustası Mine Ataman’dan Ramazan Pidesi tarifi ve püf noktaları:




Ramazan pidesinin püf noktası sabırdır. Ramazan Pidesi normal ekmeğe nazaran iki kat sürede yoğurulur. Bunun sebebi, su oranının daha yüksek olmasıdır.


Ramazan Ayının yaz mevsimine geldiğinde yoğurulan hamurun içine buz atılır. Uzun yoğurulduğu için, katılan buz sayesinde hamurun fazla ısınması önlenir.


Yoğurdukça katılaşan hamurun biraz daha cıvık hale getirilmesi için su katılır.


Daha sağlıklı ve tok tutan bir pide için normal unun yanında durum buğdayı da kullanılabilir. Daha düşük glisemik endekse sahip durum buğdayı daha uzun süre tok tutacaktır.




Yoğurma işlemi sırasında kazanların içerisinde bulunan aparatın ve kazanın, kendi etrafında döndüğünü anlatan Ataman, “Kazan çevrilirken de, un’un içerisindeki glutenin açığa çıkmasını sağlıyoruz yani gluten demek ağ örüyor, lifler örüyor. Bundan dolayı da ramazan pidemiz fırından çıktığı zaman elastik halde isterseniz siz onu katlayabilirsiniz. Ramazan pidesinin bir diğer püf noktası da o’dur” ifadelerini kullandı.

Hamurun bir diğer püf noktasının bulamaçla (yumurta ve süt) hamuru açmak olduğunu anımsatan Ataman, “Geleneksel olarak yumurtayla hamur açılıp tırnaklanıyor. Ancak bazıları yumurtayı istemeyebiliyor. Bu yüzden bulamacı un ve suyla da yapabiliriz. Orada da püf noktası un ve suyun kaynar derecesinde gelmeden ateşin üzerinde ısıtılarak bir miktar yoğrulması, bir miktar pişirilmesi” şeklinde konuştu.



Ramazan tırnakçılığı özel bir meslekti



Hamuru tırnaklama işleminin geleneksel olduğunu belirten Ataman, geçmişte tırnakçıların sadece Ramazan ayı’nda çalıştığını ve özel bir meslek icra ettiklerinin altını çizdi.

Yoğrulma, tırnaklama ve açılma işleminin ardından pişirme işlemine geçilmeden üzerine susam ve çörek otu atılan pidelerin yüksek ateşte pişirildiğini söyleyen Ataman, hamurun sıvı olmasından kaynaklı pişme süresinin 7-8 dakika olduğunu anlattı.

Ramazan’da pide almak için fırına gidenlere tavsiyede bulunan Ataman, “İlk gittiklerinde pideyi ortadan kırsınlar, ‘pıt’ diye kırılıyorsa o pide geleneksel Ramazan pidesi değil. Ama pideyi sarsınlar, eğer pide dürüm gibi sarılabiliyorsa, o gerçek pidedir, o doğru yöntemlerle yoğrulmuş iyi bir pide anlamına geliyordur. Birde üzerinde mutlaka çörek otu olması gerekiyor. Geleneksel anlamda pide üzerindeki çörek otu koruyucu ve besleyici anlama gelir” dedi.


Yorumlar
Çok Okunanlar