Renklerin yemek yeme psikolojisi üzerindeki tuhaf etkileri!
İnsanlarda yeme davranışı duyusal, fiziksel ve psikolojik açlıkla birlikte oluşur.Duyusal ve psikolojik açlığın biyolojik açlığın önüne geçtiği durumlardan biri de renklerdir. Renklerin beslenme psikolojisi üzerinde etkisi çok fazladır. Renkler besinlere olan algıyı, isteği az ya da çok yiyeceğinizi belirler. Peki renkler bunu nasıl belirler ?Gelin birlikte inceleyelim..
Kırmızı renk, iştah uyarıcıdır. Fastfood zincirlerinin logolarında ve restoranlarda kırmızı logolara çokça yer verilir. Kırmızıya yer verilmesindeki amaç, dikkat çekme, can çekme isteğini uyandırmaktır. Kırmızı renk, düşünmeden ve heyecanla hareket etme isteğini uyararak farkında olmada daha çok yemeye neden olabilir.
Sarı renk, serotonin hormonu (mutluluk hormonu) salgılanmasını destekler. Bu sayede kişi daha mutlu, rahat, umursamaz tavırlar sergileyip besin kontrolünü kaybedip daha çok yiyebilir.
Yeşil rengi beslenme üzerinde her zaman sağlığı temsil etmiştir. Bunun nedeni yeşil rengin sebze ve salata olarak algılanması ve bu besinleri tüketen kişinin sağlıklı beslenip kilo vereceği düşüncesidir. Bu nedenle restoranlarda “sağlıklı besin” vurgusu yapılırken yeşil renk daha çok tercih edilir. Odaklanmayı ve sindirimi artırır, huzur verir. Yeşil rengin yeme isteğini artırıcı özelliği yoktur.
Kırmızı gibi, turuncu renk de enerji, heyecan rengidir. Rahatlatıcı etkisi de olan turuncu renk, stresi azaltarak daha çok yeme isteğine neden olabilir.