Rusya ve Çin'in onayladığı koronavirüs aşıları güvenli mi? Bilim insanları açıkladı
Tüm dünyayı etkisine alan yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle vaka ve ölü sayısı gün geçtikçe artarken, sosyal ve ekonomik yaşamın normale dönmesi için henüz bir tedavi yönetiminin bulunmadığı Covid-19’a karşı güvenilir bir aşının bulunması elzem görülüyor. Bununla birlikte hastalığı karşı aşı bulduğunu açıklayan Rusya ve riskli grupları hali hazırda aşılamaya başladığını açıklayan Çin’in aşıları bilim dünyasında şüphe uyandırmaya devam ediyor
"ÇİN VE RUSYA'NIN AŞISI GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINI HEDEFLİYOR"
Reuters’a konuşan bilim insanları, Çin ve Rusya tarafından geliştirilen aşıların tip-5 adeno virüsü yani daha çok kullanılan adıyla Ad5’i baz aldığını ve bunun da soğuk algınlığı ve gripte kullanıldığını belirterek, hali hazırda dünyada birçok insanın Ad5’e karşı bağışıklığının bulunduğunu ve aşının etkisinin sınırlı olabileceğini söyledi.
Uzmanların bildirdiğine göre, Çin'de askeri kullanım için onaylanan CanSino Biologics’in aşısı, adenovirüs tip 5 (Ad5'in) değiştirilmiş bir formundan oluşuyor. Wall Street Journal'ın geçen hafta belirttiğine göre, şirket büyük ölçekli denemeleri tamamlamadan önce birkaç ülkede acil durum onayı almak için görüşmelerde bulunuyor.
Moskova Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen ve sınırlı testlere rağmen bu ayın başlarında Rusya'da onaylanan corona virüs aşısı ise Ad5'e ve daha az yaygın ikinci bir tür olan Ad26'ya dayanıyor.
BAŞARI İHTİMALİ YÜZDE 40
ABD’de yer alan Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir aşı araştırmacısı olan Anna Durbin, "Ad5 beni endişelendiriyor, çünkü pek çok insanın ona karşı bağışıklığı bulunuyor. Rusya ve Çin stratejilerinin ne olduğundan emin değilim. Aşılar belki de yüzde 70 etkinliğe sahip olmayacak. Ancak, başka bir aşı gelene kadar yüzde 40 etkinliğe sahip olabilir ve bu hiç yoktan iyidir" açıklamasını yaptı.