Anasayfa /  Foto Galeri

Şaşırtan araştırma! Ölmek için en iyi ülke hangisi?

Eric Finkelstein ve ekibi bir araştırma yaparak ölmek için en iyi ülkeyi belirledi. 81 ülkedeki veriler kullanılarak yapılan araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.

Şaşırtan araştırma! Ölmek için en iyi ülke hangisi? - Sayfa 1

Finkelstein ve ekibi, 309 bilimsel makaleyi gözden geçirip konuya en yakın makalelelerdeki verileri toplayarak bir çalışma yöntemi belirledi.

Bu inceleme sonucunda 13 faktör belirlendi.

Şaşırtan araştırma! Ölmek için en iyi ülke hangisi? - Sayfa 2

Belirlenen faktörler şöyle; Ağrı ve rahatsızlık yönetimi, Temizlik ve güvenli alan, Davranış, Yaşam kalitesini uzatan tedaviler, Zamanında ve kolay ulaşılabilir bilgilendirme, Duygusal olarak başa çıkma, İyi koordine edilmiş bakım, Tercih edilen ölüm yeri, Maliyet, Aileyle iletişim, Manevi ihtiyaçlar, Tıbbi olmayan endişeler, Sorulara net yanıtlar verilmesi.

Araştırmacılar bununla da yetinmeyip, 161 ülkeden yüzlerce uzmanla görüşme yaparak kendi ülkelerinin sağlık sistemleri için bu faktörleri değerlendirmelerini istedi. Her ülkeden en az 2 uzman yanıt verdi.

Şaşırtan araştırma! Ölmek için en iyi ülke hangisi? - Sayfa 3

Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre dünya nüfusunun yüzde 81'inin yaşadığı sadece 81 ülke sıralamada yer aldı. Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor.

Sonuçlara göre Birleşik Kralık listede 93.1 puanla ölmek için en uygun ülke olarak 1. sırada yer aldı.

Birleşik Krallık'ı sırasıyla İrlanda, Tayvan, Avustralya, Güney Kore ve Kosta Rika takip etti. Bu ülkeler 90 ve üzerinde puan alıp A derecesi alan ülkeler oldu.

Şaşırtan araştırma! Ölmek için en iyi ülke hangisi? - Sayfa 4

En düşük not olan F'i alan ülkeler arasında Paraguay, Lübnan, Brezilya, Senegal ve Haiti yer aldı.

Araştırmanın başındaki isim olan Finkelstein sonuçları hayal kırıklığı olarak değerlendirdi ve "Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki birçok insan çok kötü bir şekilde ölüyor" yorumunda bulundu.

Nitekim ABD gibi gelişmiş bir ülke bile 71,5 puanla 81 ülke arasında ancak 43. sırada yer alabildi.

Öte yandan çalışmanın dezavantajı her ülkenin sıralamasının ortalama yalnızca iki uzman tarafından belirlenmesi oldu. Uzmanlar sadece iki kişinin görüşüyle değerlendirme yapılmasının adil olmadığı düşüncesinde.