Şeb-i Yelda nedir, nerede kutlanır? Şeb-i Yelda önemi nedir?
Şeb-i Yelda, özellikle İran başta olmak üzere bölge ülkelerinde kutlanan bir gelenektir. İranlılar, yılın en uzun gecesi olan Şeb-i Yelda'yı, asırlar öncesinden günümüze ulaşan köklü bir geleneği yaşatma gayreti içindedir. Ancak, Şeb-i Yelda'nın tam olarak anlamı nedir? Şeb-i Yelda terimi neyi ifade eder?
Abone olŞeb-i Yelda, özellikle İran başta olmak üzere bölge ülkelerinde kutlanan bir gelenektir. İranlılar, yılın en uzun gecesi olan Şeb-i Yelda'yı, asırlar öncesinden günümüze ulaşan köklü bir geleneği yaşatma gayreti içindedir. Ancak, Şeb-i Yelda'nın tam olarak anlamı nedir? Şeb-i Yelda terimi neyi ifade eder?
Kışın en uzun günü, 21 Aralık pek çok kültürde gecenin uzunluğu nedeniyle özel bir gün olarak görülüyor. Şeb-i Yelda, yılın en uzun gecesini anlatır. Ayrıca kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir.
ŞEB-İ YELDA NEDİR?
Kış mevsiminin başlangıcı olarak da kabul edilen 21 Aralık, bir başka ifadeyle kuzey yarı kürede yılın en uzun gecesi İran'da Şeb-i Yelda olarak adlandırılıyor.
İranlı aileler, mutluluk ve bereket getirdiğine inandıkları Şeb-i Yelda'yı büyüklerin evinde toplanarak ve küçüklere hediyeler alarak kutluyor. Bu gece için özel olarak kurulan sofraların vazgeçilmezleri arasında nar, karpuz ve kuruyemiş yer alıyor.