Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

Sivas katliamını unutmadık ! İşte Sivas katliamının perde arkası

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı. Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ve dumandan boğularak hayatlarını kaybetti. 

Abone ol
Abone ol 02 Temmuz 2019 00:19

Sivas Katliamı, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin Radikal islamcılar tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır. Ayrıca dışarıda toplanan göstericilerden de iki kişi hayatını kaybetmiştir. 

O gün, çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ve dumandan etkilenerek yaşamlarını yitirdi




2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı. Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ve dumandan boğularak hayatlarını kaybetti. 

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak kente geldi. 

O gün neler yaşandı?

Sivas'ta Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. 

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.




Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım BezirciNesimi Çimen Muhlis, AkarsuMetin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi.




Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi.

Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Turgut Özal'ın ölümünden sonra Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel'in yerine DYP Genel Başkanı seçilen ve Başbakan olan Tansu Çiller görevi devralalı henüz bir hafta olmuştu. Çiller'in Madımak Oteli'nde yaşananların ardından söylediği sözler ise siyasi tarihin hafızasına yazıldı:

"Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir."

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise olayın münferit olduğunu ve Alevi-Sünni çatışmasına dönüşmemiş olmasını vurguluyordu:

"Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş...Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır...Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır."

İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu ise Aziz Nesin'i suçluyordu:

"Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir."

İlk dava sürecinde ne oldu?

Çeşitli mahkemelerde başlatılan soruşturmalar o dönem kapatılmamış olan Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) son buldu. Mahkeme ise görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay ise dosyaya bakması gereken yerin Ankara DGM olduğuna karar vererek dosyayı geri gönderdi.

Ankara 1 Nolu DGM'ye sunulan iddianamede olayların nedeni, "şenliklere katılanlar" olarak gösterildi, Aziz Nesin'in varlığı "eylemin hazırlayıcı sebepleri" arasında sayıldı.

İddianamede şu ifadeler yer alıyordu:

"Hele hele Aziz Nesin'in İslam Dini'ne karşı tutum ve davranışları ve açıklamaları, kapalı bir salonda düzenlenen toplantıda terör örgütü militanları için saygı duruşunda bulunulması, eylemin hazırlayıcı nedenleri arasında sayılabilir."

DGM Başsavcısı Nusret Demiral dava henüz sonuçlanmadan, "Olayda örgüt yok, tahrik var" açıklaması yaptı. Görülen davanın karar metninde de buna paralel bir yaklaşım göze çarpmıştı. Gerekçeli kararda Aziz Nesin vurgusu vardı:

"...Sivas olaylarının devlete ve laik düzene yönelik olmadığı, Aziz Nesin'in Şeytan Ayetleri kitabını yayınlamasına duyulan öfke, kin ve nefretin oluşturduğu tahrik sonucu ve Aziz Nesin'e yönelik bir eylem olduğu, kast edilen Aziz Nesin olmasına rağmen hedefte sapma sonucu 37 masum insanın ölümü ile sonuçlanan bu olayların…"

Kararla birlikte 22 sanık hakkında 15'er yıl, 3 sanık hakkında 10'ar yıl, 54 sanık hakkında 3'er yıl, 6 sanık hakkında 2'şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Ancak bu karar temyiz edildi.

Uzun süren hukuk süreci 2001 yılında sonuçlandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onadığı karar uyarınca, Cumhuriyete karşı örgütlü kalkışma girişiminde bulunan sanıklardan 33'ü ölüm cezası aldı; dördü 20 yıl, biri 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dava zaman aşımına uğradı

Süren davalar, temyizler, müdahil avukatların talepleri yıllarca devam etti. Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından geçen yıl zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı.

Aralarında katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve partiler "insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılmasını" talep etti ancak talepleri bir karşılık bulmadı.

Mahkeme Başkanı, "İnsanlık suçunda zamanaşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verilmiştir" dedi.

Karar üzerine dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı" dedi. Erdoğan kararı ayrıca, "İdam kalktığı için 33 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum oldu. Bunlar hep gözden kaçıyor. Hedef saptırılıyor" diyerek yorumladı.

Başbakan ayrıca Sivas davasında mağdurlar olduğunu söyleyerek, "Sivas'a birçok gidişimde babalarının haksız yere, herhangi bir taksiratı olmadığı halde idama mahkum olduğu için ağlayan 15, 18, 19 yaşında kızlar var. Bunları göz ardı etmek suretiyle tek tarafa siyasi bir servis yapmayı doğru bulmuyorum. Gidip Ankara Adalet Sarayı'nın önünde gösteri yapmak suretiyle belli bir ideolojinin borazanlığını yapmanın doğru olduğuna inanmıyorum" diye konuştu.

Sivas davası avukatlarından CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan zaman aşımı kararını temyiz etti.

Şenlik Katılımcıları



Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı

 

Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi

 

Gülender Akça - 25 yaşında

 

Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci

 

Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı

 

Sehergül Ateş - 30 yaşında

 

Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair

 

Erdal Ayrancı - 35 yaşında

 

Asım Bezirci - 66 yaşında, araştırmacı, yazar

 

Belkıs Çakır - 18 yaşında

 

Serpil Canik - 19 yaşında

 

Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör

 

Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı

 

Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı akademisyen

 

Serkan Doğan - 19 yaşında

 

Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı

 

Murat Gündüz - 22 yaşında

 

Gülsüm Karababa - 22 yaşında

 

Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair

 

Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist

 

Koray Kaya - 12 yaşında

 

Menekşe Kaya - 15 yaşında

 

Handan Metin - 20 yaşında

 

Sait Metin - 23 yaşında

 

Huriye Özkan - 22 yaşında

 

Yeşim Özkan - 20 yaşında

 

Ahmet Özyurt - 21 yaşında

 

Nurcan Şahin - 18 yaşında

 

Özlem Şahin - 17 yaşında

 

Asuman Sivri - 16 yaşında

 

Yasemin Sivri - 19 yaşında

 

Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı

 

İnci Türk - 22 yaşında



Otel çalışanları



Ahmet Öztürk - 21 yaşında

 

Kenan Yılmaz - 21 yaşında



Kültür ve Sanat alanına etkileri

Şiirler, şarkılar ve türküler



Fethi Aslan, "Sivas`da Temmuz Ateşi" 

 

Edip Akbayram, Türküler Yanmaz, Yanmam mı Gerek

 

Cengiz Özdemir, Madımak

 

Ozan Emekçi, Sivas Ağıdı

 

Sunay Akın, Kova Kaleci

 

Grup Yorum, Sivas (Gün Tutuşur)

 

Mahzuni Şerif, Sivas Dramı

 

Demirhan Baylan, Bildiğin Şeyler (Yangın)

 

Soner Canözer, Güneşin Ozanları

 

Radical Noise, Çığlık

 

Akın Eldes, Madımak

 

Fevzi Kurtuluş, Hasret

 

Moğollar, Issızlığın Ortasında

 

Antisilence, Died On 2nd Of July

 

Aşık Gülabi, Sivas Madımakta Canlar

 

Metin - Kemal Kahraman, Renklerde Yaşamak

 

Ferhat Tunç, Kızılırmak Boylarında Bir Şehir

 

Serhad Raşa, Ey Felek

 

Grup Kızılırmak, Sivas

 

Şahverdi, Madımak Oteli

 

Fazıl Say, "Metin Altıok Ağıtı"

 

Fazıl Say, "SES"

 

Selda Bağcan, "Canımı Yakanlar Baktı Dumana"

 

Aziz Nesin, "Sivas Acısı"

 

Çetin Gencero, "Madımak"

 

Yusuf Kemal Metin, "Sivas Yanığı Otuzyedi Temmuz Aydın"

 

Mazlum Çimen, "Gittin Gideli"

 

İhsan Güvercin, "Kızılırmak Boylarında Bir Şehir"

 

Catacombed, "SVS"

 

Sezen Aksu, "Dua"

 

Almora, "Güneşin Ozanları"

 

Serdar Koç, "Temmuz Ayazı"

 

Duman, "Köpekler"

 

Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu "Yangın Yeri"

 

Haydar Ergülen, "Kül-kardeşlerim"

 

Radical Noise, "Çığlık"

 

Duman, "Köpekler"

 

Can Aksel Akın, "Senfoni No:1 - Aziz Nesin'e İthafen"



Tiyatro Oyunu 

Genco Erkal'ın yazıp yönettiği Sivas '93 adlı belgesel tiyatro oyunu, 11 Ocak 2008'de yoğun güvenlik altında Muammer Karaca Tiyarosu'nda sahnelendi. Belgelerden yararlanarak yazılan oyunun anlatıcıları arasında Genco Erkal'la beraber Meral Çetinkaya, Yiğit Tuncay, Nilgün Karababa, Murat Tüzün, Çağatay Mıdıkhan ve Şirvan Akan yer aldı. Oyunun müziğini Fazıl Saybesteledi. 

Sinema Filmi 

Ulaş Bahadır'ın yazıp yönettiği Madımak: Carina'nın Günlüğü (Sivas 93) adlı sinema filmi, 25 Eylül 2015 Pazar günü vizyona girdi. Katliamın yaşandığı sırada otelde konaklayan 23 yaşındaki Hollandalı Carina Cuanna Thuijs Leiden Üniversitesi tezi için Türkiye'ye gelmiş ve Hollanda'da da olduğu gibi günlük tutmaya devam etmiştir.

Carina Cuanna Thuijs'in günlüğünde anlatılanlara göre yazılan filmin oyuncuları ise Erdal Tosun, Selin Yiğit, Perihan Erener, Melek Şahin, Serkan Genç, Ulaş Bahadır, Barış Ordu, Can Varlı, Cihan Özdeniz, Denise Ankel, Füsun Demirel, Rıza Akın, Hakan Erekli, Muhlis Asan, Umut Kurt, Meray Ülgen ve Mustafa Alabora'dır.

Madımak Oteli'nin kamulaştırılması

17 Haziran 2010 tarihinde Madımak Oteli’nin kamulaştırılması sürecinin başladığı Sivas Valisi Ali Kolat tarafından duyuruldu. 

Otelin kamulaştırılması bedeli konusunda otel sahipleri ile Sivas İl Özel İdare Sekreterliği'nin kamulaştırma bedeli üzerinde uzlaşmaya varılamaması nedeniyle son kararı Sivas Asliye Hukuk Mahkemesi’nden çıkacak karar belirledi.

Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 23 Kasim 2010'da aldığı kararla Madımak Oteli'nın bilirkişi raporu doğrultusunda 5 milyon 601 bin lira bedel ile kamulaştırılmasına karar verildi.

Binanın lobi kısmında ölen 39 kişinin adları alfabetik sırada yer almıştır.



Yorumlar
Çok Okunanlar