Anasayfa /  Güncel

Sokak köpekleri yasası ne zaman çıkacak?

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemede sona yaklaşıldı ve gözler TBMM'ye çevrildi. Hasta ve saldırgan köpeklerin barınağa alınmasını öngören teklifin içeriği merak ediliyor. Peki, sokak hayvanları yasası ne zaman çıkacak ve Meclis'te kabul edildi mi?

Abone ol
Abone ol 16 Temmuz 2024 13:54

Başıboş sokak hayvanları için yasa tasarısı gündemde ve Meclis'e sunulmak üzere. "Yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir" yönteminin önerildiği düzenleme için geri sayım başladı. Peki, sokak hayvanları yasası ne zaman çıkacak?

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİ İÇERİĞİ

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik çalışmanın içeriğinde şu maddeler yer alıyor:

*Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı, saldırgan, vahşi, başıboş köpekler, belediyelerin kuracağı barınaklara alınacak.

*Hangi hayvanların uyutulacağına belediyelerin bünyesinde kurulacak Veteriner Hekimler Kurulu karar verecek.

*Uyutulması gerekmeyen sahipsiz köpekler, sokaklardan toplandıktan sonra kısırlaştırılacak ve barınaklarda takip edilecek.

*Yeterli barınakları oluşturmak ve sahipsiz köpekleri sokaklardan toplamak için belediyelere iki yıllık süre verilecek.

*Sokak hayvanlarını toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da artırılacak.

*Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak.

*Evcil hayvanını sokağa atana, yasaklı ırk üretimini yapana hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek.

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Sahipsiz hayvanlara dair hazırlanan teklifin 12 Temmuz günü itibariyle Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanları düzenlemesine dair şu ifadelere yer verdi: ''Teklifte her kesimin önerisini aldık. 17 maddelik bu yasa teklifimizle beraber komisyonumuzda daha sonra Genel Kurul çalışmalarımızla tamamlayacağız.

Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitsel hastalıklar var. Sokağın belli alanlarında özellikle çocuklarımızın oyun oynadığı alanlarda köpeklerin sürüler halinde bulunması, toplumumuzu tehdit edecek hale geldiğini görüyoruz.

Bizim mevcut halihazır hayvanları koruma çerçevesinden çıakrtıp merkezinde insan, hayvanları koruma, toplum sağlığını koruma çerçevesine getiriyoruz.

Merkezinde insan, hayvanı koruma, toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz.

Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz.

Kanunumuz tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetki belediyelerindir. Bakım, beslenme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz.

Ciddi ihmaller de var. Belediye ya da farklı insanlar mücavir alanlara atarak bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Bunu da yaptırıma bağlıyoruz. 50 bin lira para cezası olacak bunun da.

Sahipsiz saldırgan köpeklere ötenazi uygulanacak.''

Yorumlar
Çok Okunanlar