Anasayfa /  Foto Galeri

Son 10 yılda popüler kültüre yön veren 10 kadın

Toplumun alışkanlıklarına ve zevklerine en çok etki eden unsur popüler kültürken, 2019 çıkmadan gösteri dünyasına yön veren en önemli kadınları listelememek olmazdı. Kylie Jenner'dan Serena Williams'a, Lady Gaga'dan Michelle Obama'ya popüler kültürü domine eden 10 kadın...

Son 10 yılda popüler kültüre yön veren 10 kadın - Sayfa 1

Beyoncé


2010'lu yılların en etkili isimlerinden birinin Beyoncé olduğu şüphesiz... Son 10 yılda 5 albüm, bir film müziği, bir moda markası ve rapçi eşi Jay-Z ile çıkardığı albümün yanı sıra müziği tüketim şeklinde de değişiklikler yarattı. Beyonce, 2013'te kendi ismini taşıyan albümünü iTunes üzerinden yayınladı ve herhangi bir tanıtım kampanyası yürütmedi. Drake ve Kanye West gibi rap camiasının büyük isimleri de Beyoncé'nin izinden giderek tanıtıma ayırdıkları mesaiyi kendilerine harcadı. Beyoncé, 2016'nın Nisan ayında Lemonade albümünde de aynı yolu izledi. ABD'li yapım şirketi HBO işbirliğinde bir video yayınladı, izleyenler bunun belgesel mi video klip mi olduğunu anlamadılar, ama bunun bir kültürün dönüşümünün göstergesi olduğu kesindi.

Son 10 yılda popüler kültüre yön veren 10 kadın - Sayfa 2

Angelina Jolie


Angelina Jolie ve yaptığı bütün işler son 10 yılda giderek 'kusursuzlaştı'. 2012 Oscar Ödülleri'nde Jolie'nin sağ bacağı bağımsızlığını ilan etti, tek başına ünlü oldu. 2014'te ise protez elmacık kemikleri Disnep'in Maleficent filmiyle gündem yarattı. Protez elmacık kemikleri, tüm dünya için bir ilkti. Film zaten 760 milyon dolarlık hasılat yaptı. 2013'te Jolie, ailesinde kanser hikayesi bulunduğu için genetik test yaptırdı, bunun sonucunda iki memesini de aldırdı. Risk grubunda yer alan Jolie, New York Times gazetesine yazdığı makalede hemcinslerine "Genetik testi yaptırın" uyarısında bulunmayı ihmal etmedi. Röportajı okuduktan sonra derhal test yaptırmaya giden kadınlar literatüre yeni bir terim ekledi, 'Angelina Jolie etkisi'.... Bu sırada, 2016'da da bir zamanların 'ideal' ilişkisi olarak görülen Brad Pitt ile boşanması, hayır işlerine daha çok yoğunlaşmasının önünü açtı. 

Son 10 yılda popüler kültüre yön veren 10 kadın - Sayfa 3

Jennifer Lawrence


Jennifer Lawrence 2010'da ismi bile duyulmamışken oynadığı Türkiye'de Gerçeğin Parçaları ismiyle gösterime giren filmle kendini gösterdi. Bunun ardından kamera önünü geçtiği son 10 yılın en çok izlenen iki serisi Açlık Oyunları ve X-Men ile kariyerini pekiştirdi. 2012'de ise Silver Linings Playbook ile ilk Akademi Ödülü'nü kaptı. Ancak ona asıl ün getiren belki de sinemadaki başarısı değil, şöhret algısında yarattığı değişimdi. 2014'te Oscar Ödül Töreni'nde merdivenlerde 'düşeyazdı', Kardashianlar'ın televizyon şovunu takip ettiğini itiraf etti, şarap seviyor ve en önemlisi kırmızı halıda poz vermeden önce istediği her şeyi yiyor. Bu şekilde hayranları Lawrence ile bağ kuruyor, kendilerinden görüyor. Bunun ünlülük algısını yerle bir ettiği bir gerçek. 2018 itibariyle artık dünyanın en çok kazanan aktristi oldu, şimdi ise kendisine vakit ayırıyor. Muhtemelen daha fazla sokağa karışarak daha fazla 'içimizden' olmayı başarmak için. 

Son 10 yılda popüler kültüre yön veren 10 kadın - Sayfa 4

Michelle Obama


2010'da Barack Obama'nın ABD Başkanı seçilmesiyle 'first lady' olarak hayatlarımıza giren Michelle Obama, 2017'de Beyaz Saray'dan ayrılırken bir first lady'den fazlasıydı. Hatta bu, onun asıl gücünü başlangıcı oldu. Bu işin aslında zor kısmıydı, oyun yeni başlıyordu, çünkü artık tüm ünvanlarından sıyrılmıştı. Ancak etkisini katlanarak sürdürüyordu. Obama çifti, Netflix ile bir anlaşma imzaladı, film - dizi platformu için programlar ve belgeseller üreteceklerini duyurdu. Bununla da kalmadılar, yine çift olarak Spotify için podcast programı yapacaklarını duyurdular. Michelle Obama 'nın Becoming (Olmak) adlı otobiyografisinin, şu ana kadar dünya çapında 10 milyondan fazla sattığı açıklandı. Yayımcı şirket Bertelsmann'a göre kitap, tarihteki en popüler otobiyografi olma yolunda ilerliyor.