Sontag'ın kültürel eleştiri alanında büyük etki yaratan kitabı Yoruma Karşı
Sanat eserini anlamanın, onu yorumlamaktan çok daha önemli bir iş olduğunu savunan Sontag'ın kültürel eleştiri alanında büyük etki yaratan kitabı Yoruma Karşı Can Yayınları'nda.
Abone olSONTAG'IN KÜLTÜREL ELEŞTIRI ALANINDA BÜYÜK ETKI YARATAN KITABI YORUMA KARŞI CAN YAYINLARI'NDA.
Sanat eserini anlamanın, onu yorumlamaktan çok daha önemli bir iş olduğunu savunan Sontag'ın kültürel eleştiri alanında büyük etki yaratan kitabı Yoruma Karşı Can Yayınları'nda.
Gerçek sanat bizi rahatsız etme kapasitesine sahiptir. Sanat eserini onun içeriğine indirip, sonra bu halini yorumlamak, o sanat eserini ehlileştirir. Yorum, sanatı idare edilebilir, uyumlu hale getirir.
Yoruma Karşı, hayatı boyunca aktif bir insan hakları savunucusu ve savaş karşıtı olarak çalışan, "çağın vicdanı" olarak nitelendirilen Sontag'ın ilk makale koleksiyonu. Kültürel eleştiri alanında büyük bir etki yaratan bu kitapta ünlü "'Camp' Üzerine Notlar" ve "Yoruma Karşı" denemelerinin yanı sıra yazarın Sartre, Camus, Simone Weil, Godard, Beckett, Lévi-Strauss, bilimkurgu filmleri, psikanaliz ve çağdaş din anlayışı hakkındaki yazıları yer alıyor.
"Bağlantı kurma, ilişkilendirme yeteneğine sahip, bu kadar açık bilinçli başka bir entelektüel tanımadım."
Carlos Fuentes
"O, krala, 'Kral çıplak,' diyen çocuktur."
Margaret Atwood
Yayınevi: Can Yayınları
Yazar: Susan Sontag
Çeviri: Osman Akınhay
Dizi: Modern
Tür: Deneme
Sayfa sayısı: 400
Fiyat: 200,00 TL
SUSAN SONTAG:
1933'te New York'ta doğdu. Çocukluğu Tucson, Arizona ve Los Angeles'ta geçti. On beş yaşındayken California Üniversitesi'ne girdi. Bir yıl sonra Chicago Üniversitesi'ne geçiş yaptı ve 1951'de mezun oldu. Çalışmalarını Harvard Üniversitesi'nde sürdürdü ve felsefe doktorası yaptı. 1957-1958 yıllarında Paris Üniversitesi'nde çalıştı. Daha sonra Amerika'ya dönerek New York Koleji'nde felsefe dersleri verdi ve Columbia Üniversitesi'nde öğretmenlik yaptı. 60'lı yıllar boyunca The New York Review of Books, Commentary ve Partisan Review'da birçok denemesi yayımlandı. Film senaryoları yazan ve yönetmenlik de yapan Susan Sontag'ın denemeleri arasında Sanatçı: Örnek bir Çilekeş, Fotoğraf Üzerine ve Başkalarının Acısına Bakmak sayılabilir. Yanardağ Sevdalısı, Amerika'da, Rüyaların Esiri ve Ölüm Tüneli adlı romanları dışında Ben, Vesaire adlı bir de öykü kitabı vardır. Sontag 2004'te New York'ta öldü.
OSMAN AKINHAY
1960, İzmir, Ödemiş doğumlu. 1976'da SBF'ye, 1980'de hapse girdi. İçeride çevirmenliğe başladı, yüz yirmiyi aşkın kitap çevirdi. Gün Ağarmasa (2002), Ölüme Bakmak (2005) ve Ölülerimiz Bir Tutar Bizi (2010), Gezi Ruhu Bir İsyanın Halesi (2014), Piyasa Sosyalizmi Tartışması (1991), Özcan Özen'le birlikte hazırladığı Çeçenistan: Yok Sayılan Ülke (2002), Dünyanın Bütün Sokakları İsyanda (2003), Müzakerelerden Üyeliğe: AB-Türkiye Gündemindeki Sorunlar (Mehmet Uğur'la; 2005) ve Yaşlanan İnsanlık, Gençleşen Kapitalizm (Şükrü Argın'la; 2009) adlı kitapları bulunuyor. Agora Kitaplığı'nın editörü. Asyak'ın babası.