STRES NEDİR
"Stres nedir " sorusuna cevap vermekle başlamak güzel bir giriş olacaktır elbette.
"Stres, kaygıdır..." Bu kadar mı diyorsun sanırım,o zaman devam edelim...
Kendini bir tehlike, tehditle karşı karşıya düşün. Ne hissedersin?
Hepimizin bir sınav deneyimi oldu hayatında. Birazdan sınavın var ama gram bir şey hatırlamıyorsun. Bu sınavdan iyi not alamadığında bu dersten geçmen mümkün değil. Hatta sadece ders değil, sınıf geçme ortalamana ciddi etkisi olacak, çünkü biraz yaramaz bir öğrenciydin.Bir de üzerine baskıcı bir anne-baba serpiştirdik mi.... Hissetmeye çalış.. Bedeninde ve zihninde oluşabilecek değişimleri …
Gergin olursun her şeyden önce değil mi? Sinirlilik, yapamama korkusu, güvensizlik, ellerde terleme, kalpte çarpıntı, ağız kuruluğu, mide bulantısı ve hatta bazen kusma..vs. Sınav sadece bir örnek ama hayatında zaman zaman yaşadığın benzer durumlar olmuştur. Bunları hissettiğin anlarda yaşadığın duygu “STRES” tir.
Stresin bir çok nedenini sayabiliriz. Sosyal ya da duygusal ilişkilerimiz, ailesel sorunlar, iş kaybı ya da işinden memnun olmama, yaşadığın hayatı sevmeme, sevdiğin birini kaybetme ve daha sayılabilecek bir çok şey.
Stres bize bir çok şeyi yaptırma ya da yapmaktan kaçınma gücüne sahiptir. Neyi nasıl yapacağımızı belirleyen stresi ne kadar hissettiğimizdir. Yani demek istediğim şu ki….Havlayan bir köpekle karşı karşıya kaldığın anda endişe, korku, heyecan, donup kalmayı yaşarsın. Günlük rutin hayatındakine oranla kat kat fazla tepkiler bunlar elbette. Bu bedenine yansıyan sonuçlar senin stres oranını; paralelinde alacağın kararında stres karşısında vereceğin tepkiyi gösterir.
Stresin çok yoğun ya da az olması çoğu zaman sağlıklı kararlar vermemizi engeller. Önemli olanın, “Her Şeyin Fazlası Bizi Sarsacağı” gerçeğidir. Sonuç; “DENGE”. Ne az ne de çok… Kararında !!!
Önemli bir nokta var ki, hepimizin kaygı yani stres eşiği farklıdır. “1 ile 10” arasında bir skala oluştursak, havlayan bir köpeğin karşısında senin strese girmen 5 ve üzeri iken, benim 6 ve sonrası olabilir. Herkesin farklı eşiklere sahip olması da aynı olay karşısında neden farklı reaksiyonların verildiğinin cevabını sunar bizlere.
Stresin üzerimizde yarattığı en belirgin reaksiyonlardan biri öfkelenmektir. Hangimiz öfkelenmedik ki? Neler yaşadığını ya da öfkeli birinin karşısında neler hissettiğini… Öfkeli biri karşısında da ne yapacağını bilememek, baskı hissetmek, korkmak ya da öfkelenmeyi hissettik.
Yani ne demek istiyorum stres bizi her yerde bulabilir. Sen ne yapabilirsin?
Verdiğin değeri sorgula
Sana bunun faydasını düşün
"Değer mi?" Sorusundan vazgeçme
Unutma; Stres bizim olaylara yaklaşımımızla, zihnimizle ve hissettiklerimizle doğru orantılıdır...
Sevgilerimle