Anasayfa /  Kültür sanat

Tarihi ev Kilis Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi oluyor

Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ne Kilisli hayırsever Mehmet Kazancıoğlu tarafından bağışlanan tarihi ev Kilis Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak kullanılacakKilis 7 Aralık Üniversitesi’nin kültür ve sanat konusunda temsilini sağlayacak,...

Abone ol
Abone ol 22 Eylül 2017 09:59

Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ne Kilisli hayırsever Mehmet Kazancıoğlu tarafından bağışlanan tarihi ev Kilis Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak kullanılacak

Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin kültür ve sanat konusunda temsilini sağlayacak, Kilis’ in tarihi dokusunu ve kültürel dinamiklerini bünyesinde barındıran bir Kilis evi, Kilisli hayırsever Mehmet Kazancıoğlu tarafından üniversitemize kazandırıldı. Hayırsever iş adamı Mehmet Kazancıoğlu, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi binasını da daha önce 7 Aralık Üniversitesi’ne kazandırmıştı.

Bu amaçla imzalanan protokol törenine, Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Rektör Yardımcısı Prof. DR. Nazım Şekeroğlu, Baro Başkanı Av. H. Muammer Fazlıağaoğlu, Kilisli Hayırsever İş Adamı Mehmet Kazancıoğlu, Şair Hasan Şahmaranoğlu, Araştırmacı Yazar Hasan Bitken, Kilis İnsanlığa Yardım Derneği Üyesi Mehmet Yandak, Osman Özoğuz, Müteahhit Mehmet Şükrü Taşdelen, üniversite üst yönetimi hazır bulundu. Törende açılış konuşması yapan Baro Başkanı Av. H. Muammer Fazlıağaoğlu “Bu tür hayır işleri yapan S Mehmet Kazancıoğlu, değerli bir büyüğümüzdür. Kendilerine ve bu protokolün imzalanmasında emeği geçen Sayın Rektörümüze teşekkür ediyoruz” dedi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Kazancıoğlu ailesinin üniversiteye katkılarının ilk olmadığını daha önce de Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi ile üniversiteye büyük katkılar sağladığını ve kendilerine müteşekkir olduklarını belirtti. Rektör Karacoşkun “Üniversitemize kazandırılan bu Kilis evi ile üniversitemizi şehrimizle biraz daha yakınlaştırmayı, Kilis’in zengin tarihi ve kültürünü araştırmayı ve gelecek nesillere aktarmak üzere akademik çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Yaşadığımız şehir zengin bir kültüre ve geçmişe sahip bir şehirdir. Bu kültürü gün yüzüne çıkarmak amacıyla kurduğumuz Kilis Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi çalışmalarını da bu kültüre en uygun yerde yürütmeliyiz diye düşündük. Bu amaçla üniversitemize kazandırılacak Kilis Evi, Kilis araştırmaları yapan araştırmacılara, Kilis kültürüne katkı sunan herkese açık bir mekan haline getirilecektir. Bu konuda sesimize kulak veren, üniversitemize binasının bağışını yaparak katkı sunan Sayın Mehmet Kazancıoğlu büyüğümüze şükranlarımı sunuyorum" dedi. Rektör karacoşkun, Kilis’in geçmişten bu yana önemli bir şehir olduğunu ifade ederek, “Kilis’in şehirleşmesi belki daha geç bir dönemdir. Ama daha öncesi de var. O dönem, Mercidabık savaşıyla başlayan dönemden bu yana Kilis hep önemli bir şehir olmuştur. Önemli bir merkez olmuştur. Cumhuriyet kurulduğu zaman kaynaklara göre 22’inci büyük şehir olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinde yerini almıştır. Bugün biraz daha gerilerdedir” diye konuştu. Protokol töreni imzaların atılmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Hayırsever Mehmet Kazancıoğlu’nun üniversitemize bağışlamış olduğu tarihi Kilis evinin restorasyonunun ardından Kilis Tarihi Araştırma ve Uygulama merkezine ev sahipliği yapması planlanıyor.

Yorumlar
Çok Okunanlar