Tarihi Kentler Birliği Mersin buluşması sona erdi
Doğal çevre korumasına yerel yönetim politikalarında ağırlık veren, kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabası içindeki kentlerin kabul edildiği Tarihi Kentler Birliği toplantısı Mersin’de...
Abone olDoğal çevre korumasına yerel yönetim politikalarında ağırlık veren, kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabası içindeki kentlerin kabul edildiği Tarihi Kentler Birliği toplantısı Mersin’de yapıldı.
2017 yılı 2. Olağan Meclis Toplantısı ile başlayan Tarihi Kentler Birliği Mersin buluşmasının ikinci gününe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, 110 il ve ilçenin belediye başkanları, akademisyenler, kazı başkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı. Meclis toplantısı sonrası katılımcılar Vatan Nedir? isimli Tarihi Kentler Birliği filmini izledi.
Şehir Plancısı Fatih Göksu tarafından düzenlenen “Tarihi Kentler Birliği’nin Birikimleriyle Türkiye Bütününe Yeniden Bakmak Ve Geleceği Tasarlamak” konu başlıklı söyleşisinin ardından Başkan Kocamaz “Mersin Bütününde Kültürel Miras Öncelikli Tasarımlar ve Uygulamalar” konulu sunumu ile katılımcıları Mersin’in tarihi değerleri ve bu tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmak adına Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Sunumunda Mersin’in eşsiz tarihi, turistik yerleri ve tarih boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıklardan söz ederken, bu uygarlıkların tarih sahnesinden çekilirken bıraktığı miraslara Büyükşehir Belediyesi olarak sahip çıktıklarını vurgulayan Kocamaz, Mersin’in Türkiye ve tüm dünya için sahip olduğu değerlere değindi. Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’in ilk yerleşim alanı olan Yumuktepe Höyüğü’nden Anemurium Antik Kenti’ne, Soli Pompeipolis’ten Olba Antik Kenti arkeolojik kazılarına verilen maddi ve manevi desteklerden söz eden Kocamaz, Türkiye’de ilk kez arkeolojik bir kazı için “Fotoğraf Yarışması” düzenleyerek Mersin arşivine kazandırılan önemli görsellerden bahsetti. Kocamaz, geçmiş ve gelecek arasında köprü olmanın Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kendileri için çok önemli ve onur verici olduğuna değinerek, Tarihi Kentler Birliği’nin kurulduğu günden bu yana Türkiye’de sinerji yarattığını belirtti. Türkiye’deki kentlerin bu birlik sayesinde tarihi ve kültürel değerlerinin farkına varmaya başladıklarının altını çizen Kocamaz, “Tarihi eserleri bizden önceki nesillerin ya da yabancıların eserleri diye yok etmeye çalışan bir anlayıştan bugün gördüğünüz harabe yapıları kurtarmaya çalışan anlayışa gelmiş durumdayız. Bu bilinci bizden sonra ki nesillere mutlaka aşılamak, aslında bu tarihi eserlerin asıl sahiplerinin kendileri olduğunu hissettirmek zorundayız ” dedi.
Yalnızca Mersin’in değil Türkiye’nin her yanının eşsiz bir tarihe ve kültürel değerlere sahip olduğunu vurgulayan Kocamaz, “Ama maalesef bu değerleri bilinçsizce yok etmek, onların taşları ile bin yılların eserleri ile kendi okulumuzu, camilerimizi yaparken kullanıyoruz. Gerçekten bunlar üzüntü verici bir olay. Biz kendi değerlerimizi bilmiş olsak Türkiye dünyanın çekim merkezi olur. Ama bu Anadolu topraklarını Anadolulu olmayanlar bizden iyi biliyor. Ama bizim için önemli olan özellikle gençlerimizi bilinçlendirmemiz ve bu değerlere hep birlikte sahip çıkmamız” şeklinde konuştu.
Toplantının genel değerlendirme bölümünde Mersin’e gelmenin Türkiye coğrafyasında geçmişin bir takım büyük yollarından geçmek demek olduğunu söyleyen ve Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’na ev sahipliği yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini ileten Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Çok özel bir coğrafyadayız. Sayın Burhanettin Kocamaz’ın belediyecilik birikimin rahatlığı ile Tarihi Kentler Birliği Eylül ayı toplantısını Mersin’de gerçekleştirdik. Biz bu süreçte etrafımızdaki arkadaşların Mersin ile olan iş birliği çalışmalarına şahit oluyorduk. İnanılmaz bir düzey anlaşması ile iletişim kurduk. Hiçbir şey aksamadı. Birbirimizi anlayamadığımız, iletişim kuramadığımız bir çağ yaşıyoruz. Ancak bu toplantının gerçekleşmesi için çalışma aşamasında biz iletişimsizlik kabuğunu kırdık. Bize ev sahipliği yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarihi Kentler Birliği Toplantısı, misafirlerin kent inceleme gezisi ile devam etti. Soli Pompeiopolis Antik Kenti ile başlayan şehir turu Mersin Arkeoloji Müzesi, Tarsus’ta yer alan Hz. Danyal Peygamberin kabri, Tarsus Ulu Cami, Tarihi Kırkkaşık Bedesteni, Tarihi Tarsus Evlerini gezmesi ile son buldu.