Anasayfa /  Foto Galeri

Tarihte 10 Kasım

Tarihte 10 Kasım - Sayfa 1

10 Kasım, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 314. (artık yıllarda 315.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 51 gün vardır.

Tarihte 10 Kasım - Sayfa 2

1444 - Varna Muharebesi

rnrnVarna Muharebesi veya Varna Savaşı, 10 Kasım 1444 tarihinde, Papalık önderliğinde Macar, Leh, Eflak ve çeşitli Balkan milletlerinden oluşan, Kral I. Ulászló komutasındaki Haçlı ordusu ile II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu arasında bugünkü Bulgaristan'ın Varna şehri yakınında yapılmış bir savaştır. Osmanlı ordusu kazanmıştır.

rnVarna Muharebesinden sonra ismini kurtarmak isteyen János Hunyadi tekrar ordularını toplayarak, kendisine katılmak istemeyen Sırbistan’ı işgal edip Tuna’yı geçecek ve Kosova Meydan Muharebesinde Osmanlı ordusu ile tekrar karşılaşacaktı.rn

Mora ve Bulgaristan Osmanlı Devleti`ne bağlandı. Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki otoritesi artmaya başladı.

Tarihte 10 Kasım - Sayfa 3

1775 - ABD Deniz Piyadeleri adı verilen askeri hizmet birimi, ABD Deniz Kuvvetleri bünyesinde kuruldu.

rnAmerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri (The United States Marine Corps - USMC, anlam: "Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu"), ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alan başlı başına bir kuvvet komutanlığıdır. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi doğrudan ABD Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Dairesine bağlı olduğu halde ayrı bir kuvvet komutanlığıdır. Komutanı organizasyon, idare, plan ve proglama bakımından doğrudan Deniz Kuvvetleri Müsteşarına karşı sorumludur. Gerekli hallerde Başkan, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Anavatan Güvenlik Konseyi'ne tavsiyede bulunmakla yükümlüdür.

rnrnİleri üsleri ele geçirip savunacak deniz erlerini yetiştirmek ve deniz seferlerine bağlı kara ve hava harekatlarını yürütmekle görevlidir. Deniz Kuvvetleri'nin belirli gemilerine hizmet birlikleri vermekten başka Deniz Kuvvetleri'nin kıyı tesisleri ile dış ülkelerdeki ABD diplomatik temsilciliklerinin güvenliğini de sağlar. ABD başkanının vereceği buna benzer daha başka görevleri de yerine getirir.

rnDeniz Piyadeleri'ne bağlı hava birlikleri, genel olarak karada görev yapan kuvvetlere yakın destek sağlamak ve çıkarma harekatlarını yürütmek için kullanılır.

rnrnAyrıca Deniz Kuvvetleri'nin uçak gemilerindeki hava birliklerini de takviye eder. Deniz hücum stratejisi çok sıkı bir hava-kara eşgüdümü gerektirdiğinden, Deniz Piyadeleri karadaki kuvvetlerle olduğu gibi bütün öteki birimlerle de bütünleşmiş durumdadır.

Tarihte 10 Kasım - Sayfa 4

1918 - Darülbedayi'ye ilk kız öğrenciler alındı. Öğrencilerin adları: Bedire, Memduha, Beyza, Refika ve Afife (Jale).

Darülbedayi, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; halen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu.

rnOsmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. 1934’te İstanbul Şehir Tiyatroları adını almıştır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır .