Anasayfa /  Foto Galeri

Tarihte 14 Ekim

Tarihte 14 Ekim - Sayfa 2

1586 - Mary Stuart kardeşi I. Elizabeth'e suikast girişiminde bulunduğu suçlamasına karşı savunma vermeyi kabul etti.

I. Mary (İskoç Kraliçesi Mary olarak da bilinir; 8 Aralık 1542 - 8 Şubat 1587), 14 Aralık 1542-24 Temmuz 1567 tarihleri arasında İskoçya kraliçesidir. 1558-1560 yılları arasında Fransa Kralı II. François ile evlenerek Fransa Kraliçesi oldu. 1587 tarihinde I. Elizabeth döneminde vatana ihanetten suçlandı ve idam edildi.

Mary on altı yaşında Fransa Prensi II. François ile evlenmiştir ve kocası bir yıl sonra kral olunca kraliçe olmuştur. Mary güzel, yetenekli ve çalışkandı. İyi bir prenses portresi çiziyordu. Beyaz tenli, ela gözlü ve kızıl saçlıydı ve dikkat çekiciydi. Fransızca, Latince,Yunanca, İspanyolca ve İtalyancayı mükemmel şekilde konuşabiliyordu. Fransa Sarayının gözbebeğiydi. Fakat bu durum çok uzun sürmemiş, Mary evlendikten bir yıl sonra kocası Francois öldükten sonra ülkesi İskoçya'ya geri dönmüştür.

Mary bir katolikti ve İskoçya'nın son katolik hükümdarı olma özelliğini taşıyordu. Fransa kralı ve kocası öldüğünde İskoçya'ya geri döndü ve Protestanların iyice arttığı bir ülke gördü. Mary daha sonra kuzeni katolik Henry Stuart ile evlenince üvey kardeşi Moray Dükü James Stuart ve diğer protestanların isyanıyla karşılaşan Mary bu isyanı bastırabilmiştir. Kocası Henry tahta ortak olmak istemiş ve kocası protestanlarla ortak olmuş ve Mary'ye suikast düzenlenmesine önayak olmuştur. Suikast girişimi başarısız olmuş ve Mary Stuart kocasının bu suikastla ilişkisinden haberi olmamış ve birkaç ay sonra Mary kocası ile birlikte Bothwell Dükü James Hepburn'un evine yerleşmiştir. İki ay sonra da oğlu VI. James'i (İngiltere için I. James) doğurmuştur. Daha sonra kocası Lord Darnley evinde gerçekleşen bir patlamayla hayatını kaybetmiştir.

Lord Darnley'in ölümünden üç ay sonra Mary Bothwell Dükü ile evlendi ve bu sefer İskoç soyluları bu evliliğe karşı çıktı. Dük James isyan karşısında ülkeyi terk etti ve İskoç soyluları Mary'i tahttan indirdi.Tahta Mary'nin Lord Darnley'den olan oğlu VI. James geçti.

Mary yaklaşık bir yıl bir adada tutsak kalmış ve altı bin adam toplayıp tahtı ele geçirmek için harekete geçti ama isyan bastırılmış ve Mary bu başarısız isyanın ardından babasının kuzeni I. Elizabeth'den yardım istedi.rnKuzeni Kraliçe I. Elizabeth Mary'i bir kuleye hapsetti ve Mary içeriden İngiltere tahtını ele geçirmek için harekete başladı. En sonunda I. Elizabeth'e yapılan başarısız suikast girişiminden sonra Mary 25 Ekim 1586 tarihinde idama mahkûm oldu ve 8 Şubat 1587 tarihinde idam edildi.

Tarihte 14 Ekim - Sayfa 3

1808 - Nizam-ı Cedid, Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kuruldu.

Sekban-ı Cedid, II. Mahmud tarafından daha önceki Nizam-ı Cedid Ordusu model alınarak kurulmuş kısa ömürlü bir Osmanlı ordusudur.

Rusçuk ayânı Alemdar Mustafa Paşa İstanbul'a ordusuyla yürüyerek IV. Mustafa'yı tahtan indirdi ve yerine II. Mahmud'u tahta geçirdi. (28 Temmuz 1808) II. Mahmud, Alemdar Mustafa Paşa'yı sadrazam yaptı. Alemdar Mustafa Paşa'nın sadrazam olduktan sonra yaptığı ilk işlerden biri devletin ileri gelenleriyle büyük bir toplantı yapmak oldu. Bu toplantıda alınan kararlar Sened-i İttifak adı verilen bir belgede derlendi. Bu belge ile ayanlar, hükumet emirlerini dinleyeceklerine söz verdiler. Nizam-ı Cedid ordusu Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kuruldu. O zamanki Karaman valisi Kadı Abdurrahman Paşa bu yeni ordunun başına geçti.

Tahttan indirilen IV. Mustafa ve adamları bu gelişmelerden hoşnut değillerdi. 14 Kasım 1808 gecesi, yeniçeriler konağını bastığı Alemdar Mustafa Paşa'yı öldürdüler. Ayaklananlar II. Mahmud'u tahttan indirmek için saraya saldırdılar. Kadı Abdurrahman Paşa Sekban-ı Cedid askerleriyle Topkapı Sarayı'nı savundu. Bozguna uğrayan ayaklananların üzerine giden Kadı Abdurrahman Paşa, 3.000'den fazla yeniçeri ve diğer ayaklananları kılıçtan geçirtti. Ama yeniçeriler üstünlük sağladılar. Sultan II. Mahmut 18 Kasım 1808 tarihinde Sekban-ı Cedid'i dağıtmak zorunda kaldı. Kadı Abdurrahman Paşa Anadolu'ya kaçtı ama isyancıların baskısıyla hakkında çıkan ferman gereği idam edildi.

Tarihte 14 Ekim - Sayfa 4

1925 - Türkiye'de ilk betonarme köprü, Menderes Nehri üzerinde yapıldı.

rnTürkiye'nin ilk betonarme köprüsü İzmir de, Ödemiş – Adagide yolunda Küçük Menderes nehri üzerinde yapılmıştır.

Her biri 26 metre açıklığında Kuşak kemer tipinde üç gözlüdür. Bu köprü tipinde her ayakta genleşme derzi vardır ve her açıklık bağımsız çalışır.

Zeminin yeterince sağlam olmaması ve belirli bir değere kadar ayakların oturma yapması durumunda yapısal sorun yaşamamak için kuşak kemer tercih edilmiştir. Kuşak kemer tipi köprüde kemer üzengi seviyesinde gergi adı verilen kiriş ile bağlanır. Esasında bir makas sistemi oluşturularak kuvvetler yapı içinde dengelenir. Kenarayaklara sadece düşey yük etki eder.

rnKöprü, mühendis okulu eski betonarme öğretmeni Galip Sinap tarafından projelendirilmiştir.

Mehmet Galip Sinap (1888-1962) École des Ponts et Chaussées (Paris) mezunudur. Bu teknoloji üniversitesi, köprü alanında bir çok isim yetiştirmiş Perronet tarafından kurulmuş ve döneminde "ekol yaratan" bir okuldur.rn

Mühendis Mekteb-i Alisi’nde ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nde, 1919-1922 yılları arasında betonarme öğretmenliği yapmıştır. İzmir’in ilk betonarme yapılardan Büyük Kardiçalı Han'ın (1928) betonarme projesi de kendisi tarafından hazırlanmıştır. rn

Türkiye Mühendislik Haberleri . 1 Mayıs 1962 sayısında ölüm ilanı bulunmaktadır.

Köprünün yapımına 1924 yılında başlanmış ve 1925 yılında bitirilmiştir. Sadece köprünün yapım bedeli 51.596 liradır. 11.5m açıklığındaki boşaltma gözleri ve dolgular ile beraber toplam 64073 liraya tutmuştur.