Anasayfa /  Foto Galeri

Tarihte 9 Ekim

Tarihte 9 Ekim - Sayfa 1

9 Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 282. (artık yıllarda 283.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 83 gün vardır.

Tarihte 9 Ekim - Sayfa 2

1238 - Jaime I, Valensiya'yı alarak Valensiya Krallığını kurdu.

Valencia Romalılar tarafından kurulmuş ve birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bölgeye Romalılar, Vizigotlar, Berberiler, Endülüs Araplari ve Aragonlar göç ederek şehri ekonomik ve kültürel olarak zenginleştirmişlerdir.

1094'de Rodrigo Díaz de Vivar (El Cid Campeador) Hristiyanlık adına Valencia'yı fethetti. Fakat şehir daha sonra 1102'de Murabıtlar'ın eline gecti. Hemen arkasından Berberi egemenliğinde olan şehir 1238 yılında Aragonlu I. James tarafından ele geçirildi ve Valencia Krallığı kuruldu.

15. ve 16. yüzyıl boyunca Valencia Akdeniz kıyıları boyunca en büyük ve en önemli ticaret merkezi haline geldi. Bu dönem Valencia’nin hem ticârî, hem de sanatsal anlamda altın çağını oluşturur. Joanot Martorell (Tirant lo Blanc yazarı, Avrupa’da ilk modern roman), Ausias March, Roig de Corella, İsabel de Villena, Jordi de Sant Jordi and Jaume Roig gibi sanatkarlar bu döneme damgalarını vurdular.

İspanya Veraset Savaşı boyunca Valencia Avusturya arşidükünün yanında yer aldı ve 1707 Nisan'ında gerçekleşen Almansa Savaşı zaferiyle birlikte V. Philip, tüm imtiyazları kaldırdı. 1874'de XII. Alfonso, kuzey Valencia Kralı olarak ilan edildi.

Demokrasi tekrardan yapılandırıldığında Valencia bölgesi özerklik kazandı. Valencia zenginleşerek ve çeşitli konularda gelişerek İspanya’nın hem kültürel, hem de ekonomik açıdan en önemli şehirlerinden biri oldu.

Tarihte 9 Ekim - Sayfa 3

9 Ekim 1264 - Kastilya Krallığı, 711 yılından beri Müslüman yönetiminde olan Jerez de la Frontera'yı aldı.

Kastilya Krallığı (Castilla), İber Yarımadası'nda eski bir krallık. Endülüs Emevileri'nin çöküşünden sonra kurulmuştur. 1479'da yerini İspanya Krallığı'na bırakmıştır. Şatolar ülkesi anlamına gelen Kastilya adı ilk kez 800 yılında İspanya'nın kuzeyinde yer alan Burgos ilinin kuzeyinde yer alan küçük bir yerleşim bölgesinde duyuldu.

Bölge küçük kontluklar şeklinde yönetiliyordu ve bu kontlar Asturya ve Leon krallıkları tarafından atanıyordu. Buranın ilk kontu F. Gonzales kontluğu babadan oğula devredilir hale getirerek Asturya ve Leon’a karşı özerk bir hale geldi. Bu arada Kastilya sınırları Müslüman topraklarına doğru yayılmaya başladı.

Annesi Kastilyalı olan Navara kralı III. Garces 1029'da Kastilya’yı Leon’dan ayırdı. Oğlu Fernando ilk Kastilya kralı olarak taç giydi (1037-65). Kastilya 1072'de Leon ile birleştiysede 1157'de ayrıldılar. 1188'de VIII. Alfonso Leon'un üzerinde hakimiyet kurdu. Bu sırada Kastilya toprakları Tajo Irmağı'na kadar ulaştı ve doğuda Aragon Krallığı'na komşu oldu. Leon ilerigelenleri hiçbir zaman Kastilya süzerenliğini kabul etmediler.

En sonunda Kastilya kralı III. Fernando'nun Leon tahtına çıkmasıyla iki krallık birleşti ve güçlü bir Kastilya-Leon Krallığı oluştu. Kastilya'nın Portekiz ilhakı hayalleri (1383-1385) başarısız oldu. 1412'de kral Fernando güçlü ordusu ve ekonomisi sayesinde Aragon tahtına çıktı. 1479 yılında I. İsabel'in Fernando ile evlenmesiyle iki krallık birleşti. Son olarak 1512'de Navara Krallığı'nın ilhak edilmesiyle modern İspanya Krallığı'nın temelleri atılmış oldu.

Tarihte 9 Ekim - Sayfa 4

1446 - Kore'de Hangul alfabesi yayımlandı.

Hangıl, Korece'de "h-a-n-g-ı-l" [한글] harflerine tekabül eden Kore harfleriyle yazılır. 1443 yılında Çosôn Hanedanlığından kral Sejong tarafından yaptırılmıştır.

Koreliler, 15. yüzyıla kadar Çin yazı sistemini kullanıyorlardı; fakat bu sistemin öğrenilmesi zor olduğundan insanların okuyup yazamamasından dolayı Sejong bilim adamlarından yeni bir alfabe yapmalarını istemiş, bu yolla bilimin daha hızlı ilerlemesini ve halkının sosyalleşip çağdaşlaşmasını hedeflemiştir. 1444 yılında tamamlanan alfabe, "Hunmin Côngım" (훈민정음; halka doğruları öğreten ses) adlı eserle halka tanıtılıyor. Hangıl'la yazılan ilk eser budur.

Kore alfabesi temelde 14 ünsüz, 10 ünlüden oluşur. Ayrıca 11 tane yarı ünlü (diphtong) harf bulunur. 5 tane de çift ünsüz bulunur, ama bunlar alfabede yer almaz. Hangıl'ın ilham kaynağı üç temel noktadır. Birincisi insanı temsil eden dikey çizgiler "ㅣ", ikincisi dünyayı temsil eden yatay çizgiler "ㅡ", üçüncüsü ise cenneti temsil eden yuvarlak çizgiler, noktalardır "ㅇ". Ayrıca Hangıl, diğer Moğol, 'Phags Pa ve Çin yazı sistemlerinden faydalanılarak yaratılmıştır.