Toplumsal mesaj veren 11 Türk dizisi!
Türk dizileri dendiğinde herkesin aklına Vurma, kırma, entrika, şiddet… kelimeler geliyordur. Ama Türk dizileriyle ilgili algılarımızı yıkmaya yardımcı olacak, sosyal mesaj veren dizilerin de olduğunu unutmayalım. İşte Türk dizi sektörüne dair umutların tekrar yeşermesini sağlayacak toplumsal mesaj veren Türk dizileri…
1. Şahsiyet, 2018, IMDb puanı: 9,2
Yönetmenliğini Onur Saylak’ın, senaristliğini ise Hakan Günday’ın üstlendiği Şahsiyet dizisi hepimize adalet, toplumsal hafıza ve toplumun çürümeye yüz tutan yanları ile ilgili çarpıcı mesajlar veriyor. Haluk Bilginer’e bu yıl Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandıran dizide Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Hüseyin Avni Danyal, Cansu Dere ve Hümeyra gibi başarılı oyuncular yer alıyor. Dizide emekli bir adliye memurunun Alzheimer hastalığına yakalanması sonrasında yıllardır ertelediği cinayeti işlemek için harekete geçmesi anlatılıyor. İnternet üzerinden yayınlanan Şahsiyet dizisini izlediğinizde eminiz ki, dediklerimizden fazlasını bulacaksınız.
2. Leyla ile Mecnun, 2011, IMDb puanı: 9,1
Senaryosunu Burak Aksak’ın kaleme aldığı, sonradan kitaba çevrilen dizinin hemen her bölümünde toplumsal mesaj veriliyordu. Türkiye’de yaşanan siyaset, eğitim vb alanlardaki sorunlar (buna en güzel örnek Mecnun’un açık öğretimden işletme okuyup kendisini ezik hissetmesiydi), yok olmaya yüz tutmuş “mahalle” kavramı Leyla ile Mecnun dizisinin verdiği en önemli mesajlardı. Erdal Bakkal’ı, İsmail Abi’si ve Mecnun’u, Hırsız Yavuz’u ile verilen bu mesajlar izleyicinin gözüne sokularak değil komedi çerçevesinde veriliyordu. Türkiye’de sosyal mesaj vermenin en iyi yolunun güldürü türündeki içeriklerden geçtiğini kanıtlayan bu dizinin yönetmen koltuğunda ise Onur Ünlü ile Murat Onbul oturmuştu.
3. Behzat Ç., 2010, IMDb puanı: 8,7
Behzat Ç. dizisi, ünlü yazar Emrah Serbes’in bir polis karakolunda 15 gün kaldıktan sonra oradaki yalan üzerine kurulu ilişkileri kaleme aldığı kitabı Her Temas İz Bırakır’dan esinlenerek oluşturuldu. Dizide emniyet teşkilatı içindeki kadrolaşma, Hrant Dink cinayeti ve HES’ler gibi konulara değinilmişti. Bir polis ekibinin cinayetleri çözmesi sırasında yaşadıkları etrafında toplumsal mesajlar veren dizinin başrollerini Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman üstlenmişti. Yönetmenliğini Serdar Akar’ın üstlendiği dizinin senaryosunu ise Ercan Mehmet Erdem ve Birol Tezcan gerçekleştirmişti.
4. Masum, 2017, IMDb puanı: 8,6
Erkeklerin maruz kaldığı toplumsal baskılar sonucu yaşadıkları bunalım, kutsal kabul edildiği için her koşula rağmen sürdürülen mutsuz evlilikler bu dizinin verdiği toplumsal mesajlar arasında. Dizinin genel olarak anlattığı konu ise emekli başkomiser Cevdet ve karısının bir gece küçük oğulları Yusuf’un getirdiği bir haber sonrasında yaşayacakları zorlu günlerdir. Berkun Oya’nın yazdığı bu internet dizisinin yönetmenliğini ise Seren Yüce gerçekleştirmiştir.