Toprak Mahsulleri Ofisi çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını açıkladı
TMO, 2021 çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatlarını; Bandırmalı çekirdeksiz kuru üzüm 10 numara için 14 lira, 9 numara için 13 lira, 8 numara için 12.50 lira, 7 numara için 12 lira olarak duyurdu.
Abone olToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de, bir süredir üretici ve ihracatçının merakla beklediği 2021 yılı çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatlarını açıkladı.
TMO’nun ana görevinin hububat ve bakliyat piyasasında düzenleyici tedbirler almak, gerektiğinde Cumhurbaşkanı kararı ile diğer tarım ürünleriyle ilgili verilecek görevleri yürütmek olduğunun altı çizilen açıklamada, şöyle denildi:
“TMO, 2021 yılında hububat ve bakliyatta yaşanan kuraklığın etkisini en aza indirmek ve arzın kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamak amacıyla tüm imkanlarını seferber etmektedir.
Kurumumuz, hububat ve bakliyatta yürütmüş olduğu yoğun faaliyetler yanında ihracatta ülkemizin lider olduğu ve daha önce de görev verilen fındık, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir piyasalarını da yakından takip etmektedir.
“Açıklanan fiyatlar, eşik fiyattır”
Kurumumuzca açıklanan alım fiyatları ürünlerin bu fiyatların altında işlem görmesini önlemek amacıyla belirlenen bir eşik fiyattır. Alım fiyatları belirlenirken üretim, tüketim, üretici maliyeti, geçen yılki fiyatlar, yurt içi ve yurt dışı piyasalarındaki gelişmeler gibi birçok faktör dikkate alınmaktadır.
Bu kapsamda, kuru kayısı ve kuru incir piyasaları yakından izlenmeye devam edilecektir. Kuru üzümde ise üreticilerimize referans fiyat olması amacıyla 2021 yılı TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatları kalitesine göre aşağıda belirtilmiştir.
Alımlara 10 Eylül’de 8 noktada başlanacak
TMO’nun üreticiler tarafından arz edilecek kuru üzümün tamamını alabilecek şekilde tüm hazırlıklarını yaptığı belirtilen açıklamada, 10 Eylül’den itibaren Manisa, Alaşehir, Buldan, Sarıgöl, Salihli, Turgutlu, Gölmarmara ve Saruhanlı olmak üzere toplam 8 noktada alımlara başlanacağı bildirildi.
Ürün bedeli ödemeleri ürün tesliminden sonra en geç 21 gün içerisinde üreticilerin banka hesabına aktarılacak.
Üretimin yoğun olduğu Salihli (Gaziler Mahallesi Garaj Caddesi No:114) ve Alaşehir (Killik Tariş Deposu-Jandarma Yanı) alım noktalarında, bu yıl ilk defa modern depolama tekniğine uygun, otomatik boşaltma ve kasalama sistemiyle alım yapılacak, bu noktalarda ürünler dökme olarak alınacak. Diğer alım noktalarındaki alımlar ise çuvallı olarak yapılacak.
Üreticilerin randevu almaları gerekiyor
TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; Covid-19’ karşı önlemlerini mutlaka almaları, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekiyor.
Üreticiler TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO İzmir Şube Müdürlüğü (0232 464 79 51), TMO Denizli Şube Müdürlüğü (0258 371 2643) ve Alo Ürün Hattı’ndan [0 312 4163410 (8 hat)] alabilecekler.
Kaynak: gidahatti.com