Anasayfa /  Hava durumu

TRHaberler Hava Durumu Editörü müjdeyi verdi: Havalar ısınıyor !

Haftalık olarak hava durumu tahmin ve analizlerini trhaberler.com'da paylaşan Hava Durumu Editörü Buğra B., sıcak havaların yeniden geri döneceğini bildirdi.

Abone ol
Abone ol 28 Eylül 2020 22:13

Haftalık olarak hava durumu tahmin ve analizlerini trhaberler.com'da paylaşan Hava Durumu Editörü Buğra B., sıcak havaların yeniden geri döneceğini bildirdi.

İşte TRHaberler Hava Durumu Editörü Buğra B.'nin analizleri:

Ianos Kasırgası Geçtiğimiz Haftalarda Yunanistan'ı vurdu. 

Yaklaşık 1-2 hafta önce bir Medicane(Akdeniz Kasırgası)'nın oluşabilme ve bizleri etkileme ihtimalinden bahsetmiştim ve 3 ihtimal vermiştim 1. Libya'nın kuzeyinde Akdeniz üzerinde gelişimini devam ettirip kuzeydoğulu bir şekilde ilerleyip ardından Yunanistan'ı vurması 2. Mora yarımadası ile Girit arasından geçip Doğu Akdeniz'e ilerlemesi 3. Libya'nın kuzeyinde Akdeniz üzerinde gelişimini çok sürdüremeden etkisini gitgide kaybetmesi. Bu verdiğim üç ihtimalden benimde beklentime göre en yüksek ihtimal olan 1. İhtimal gerçekleşti ve Medicane Ianos geçtiğimiz 18-19-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Yunanistan'ı etkiledi. 

Bu sistemin bize gelseydi neler yapabileceğini görmeniz için o gün Yunanistan'da çekilen birkaç görseli aşağıda paylaştım.

 

  

Fırtınanın sonucunda 4 ölü olduğu 1 kişide kayıp olduğu söylenilmekte aynı zamanda 5 binden fazla evde de ağır hasar oluştuğu söylenilmekte. Bu tarz fırtınaların zararlarının büyük olabileceği, yaratabileceği etkilerden bir önceki yazımda bahsetmiştim. Peki bu tarz oluşumlar genel olarak Amerika'da görülüyordu bizde nasıl görünüyor? denilirse aslında bu tarz sistemlerin yaklaşık 1970 yılından beri kayıtları tutulmaktaydı fakat şu bir gerçek ki her geçen yıl küresel ısınmanın etkisiyle, deniz suyu sıcaklıklarının her geçen sene normallerin biraz daha üstünde ısınmasının etkisiyle hem şiddetleri hem de sayıları artabilecek dolayısıyla artık bu tarz sistemlere daha çok alışmamız gerekecek. 


IANOS Kasırgası Bize Neden Gelmedi? 


Aslında bu tarz sistemlerin birazdan bahsedeceğim gibi bir dış etken olmadan da son 24-36 saate kadar rotalarını değiştirebildiğini biliyoruz fakat bu Medicane Ianos'da bize gelmemesi için farklı bir sebepte mevcuttu. Hemen kuzeyimizde ki Yüksek basınç alanı sebebiyle bu sistemin neredeyse kuzeye çıkabilmesi imkansız gibi bir şeydi dolayısıyla kuzeye çıkartıp neredeyse sistemi İstanbul'a kadar gösteren modellerin patlayacağını da az çok tahmin edebiliyorduk ki öylede oldu fakat yazımın başında da dediğim gibi burada "Yüksek Basınç" alanı elbette büyük bir rol oynadı bu sistemin bize gelmemesiyle ama bu sistemler illa Yüksek Basınç olmayınca da bize gelecek diye bir şey yok örneğin 2018 Medicane Zorbas Türklerin verdiği isimle de "Kırbaç Kasırgası" herhangi bize gelmesine engel olacak bir faktör yokken gelmemişti son 24 saatte değişip rotasını Yunanistan'a çevirmişti.  


Böyle bir sistem bir daha oluşabilir mi?  

Akdeniz üzerinde deniz suyu sıcaklıkları halen normallerin 2-4 derece üstünde olan sıcaklıklar mevcut dolayısıyla bu sonbahar mevsiminde yeterli şartlar sağlanırsa bir tane daha benzeri bir oluşum görebiliriz.

 

 


Serin Ve Yağışlı Havaların Ardından Tekrar Sıcak Havalar Geri Dönecek!  

Şimdi gelelim önümüzdeki günlere. İlk olarak yarın Batıdan gelecek bir soğuk cephemiz var bu soğuk cephenin etkisiyle Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'e geçtiğimiz yağışlı sistemlere nazaran biraz daha uzun sürebilecek sağanak yağışlar geliyor. AccuWeather WRF'sine göre yağışlar yarın ilk olarak Marmara'nın batısından başlıyor ve sonra hızlı bir şekilde doğuya ilerleyip yağış İstanbul'a ulaşıyor ve şu an için gece boyu yerel olarak aralıklarla da etkisini sürdürecek gibi duruyor ardından yağışlar Çarşamba gününe İstanbul için bitiyor fakat Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri aralıklarla da olsa yine yerel olarak Karadeniz'de yağışlar devam edecek.

 

 


Barajlar Artık Alarm Vermeye Başladı! 

İstanbul için yağış görmeyeli neredeyse o kadar çok zaman oldu ki bu yağışlar bile artık heyecan vermeye başladı bizler için. İstanbul'da neredeyse Eylül ayı boyunca (27 Eylülde düşen yerel yağışlar dışında) hiç yağış görmedik. Yarında gelecek yağışlardan sonra tekrarda bir süre daha yağış görmeyeceğiz gibi görünüyor hatta bu durum Ekim ayı genelini de kapsayabilecek gibi duruyor maalesef ki. 

 


Barajların doluluk oranlarının yıllara göre Eylül ayı için karşılaştırmalarına bakacak olursak 2014 Eylülden sonra gelen en düşük doluluk oranına sahibiz. Bugün itibariyle barajlarımızın son durumu : %62,07'si boş %37,93'ü dolu durumda ve eğer Ekim, Kasım aylarını da Eylül gibi çok yağış almadan geçirirsek barajlar oldukça sıkıntılı bir duruma gelecektir. (Bu arada bu durum sadece İstanbul için geçerli değil uzun zamandır yağış almayan birçok iller risk altında.) 

 


Biraz orta vadeye 28 Eylül 2020 06z olarak son güncellenen GFS diyagramına baktığımız zamanda da şu an için İstanbul'da tek çok bir yağış görünmemekle kalmıyor daha kötüsü Ekim ilk hafta Kuzey Afrika sıcak hava dalgasının geleceği gözüküyor sanki halen yaz ayındaymışız gibi. 10 Ekimden sonra sıcaklıklarda aşağı yönlü yağışlarda yukarı yönlü çıkan bir kaç senaryo olsa da şu anda maalesef çok bir umut vadetmiyor bizler için. 

Uzun vadeye de Madden-Julian Oscillation(MJO) ve RMM verileri ile bir göz atacak olursak maa

 

Şimdilik MJO'nun genel olarak 4-5 faz arası kalacağı görünüyor bu da bize aslında şu ana benzer oldukça bir görüntü sunuyor. Yani İzlanda'dan Batı Avrupa'yı etkileyen sistemler ve dolayısıyla Azor Yüksek Basıncının kuzeye çıkmasının engellenmesi, Sibirya'dan İskandinavya'ya kadar genişleyen bir Yüksek Basınç Alanı ve bunların sonucunda da ılık ve yağışsız tarafta kalan biz varız. Şu an için genel görüntü en azından Ekim 2. yarısına kadar benim tahminlerime göre bu yönde. Umarım yanılıp bu kurak süreçten Ekim ayında bir an önce çıkıp bol yağışlı ve serin bir ay geçiririz.  

 


Bu da İtalyanların 3BMeteo kurumunun Ekim ayı için yaptığı aylık tahmin. Burada da üstteki yazıma uygun bir görüntü görüyoruz.

Yorumlar
Çok Okunanlar