Türkiye kendi NASA'sını kurmaya hazırlanıyor
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik yasa çalışmalarınn yapıldığını belirterek, "ABD'deki NASA bunun en tipik örneğidir. Türkiye için aslında geç kalınmış bir projedir ama çok şükür bugün Türkiye'nin geldiği iktisadi gelişme seviyesi itibarıyla Türkiye'nin bir Türkiye Uzay Ajansı kurması elzem hale gelmiştir" dedi.
Abone olNuman Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bakanlar Kurulu toplantısında, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Konya Ovası, Ege Gelişim Projesi ve Akdeniz Gelişim Projesi kapsamında 2019'a kadar yapılacak icraatlarına ilişkin bilgi verdiğini belirten Kurtulmuş, üç projenin de entegre proje olduğunu ve tarımsal sulamayı, içme suyu ve atık su projelerini, enerji, meteoroloji tesisleri, badem, ceviz ve bal ormanları kurulması, taşkın koruma gibi projeleri içerdiğini ifade etti.
Söz konusu projelerin 8 ili kapsadığı bilgisini veren Numan Kurtulmuş, "Bu üç proje tamamlandığında, bu havzaların her üçünde de aşağı yukarı 40-50 yıllık perspektif içinde su ihtiyacı kalmayacak, 40-50 yıllık su, bu havzalarda elde edilmiş olacaktır” dedi.
Her bir gelişim projesi kapsamında binlerce tesisin üretime geçmesinin öngörüldüğünü ve projelerin tarımsal ve ekonomik kalkınmaya büyük destek sağlayacağını dile getiren Kurtulmuş, toplantıdaki bir diğer sunumu da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in gerçekleştirdiğini bildirdi.
Hayvan varlığının kayıt altına alınması
Çeşitli kanun değişiklik tekliflerini öngören, bakanlıkla ilgili bir paketin de görüşüldüğünü çalışmaların ardından paketin kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Kurtulmuş, çalışmayla Türkiye'deki hayvan varlığının kayıt altına alınmasına yönelik ilave tedbirlerin öngörüldüğünü belirtti.
Taklit veya tağşiş ürünlere cezai tedbirler
Hayatı ve sağlığı tehlikeye atan birtakım taklit veya tağşiş içeren ürünleri üretenlere karşı cezai tedbirlerin artırılması ve bununla ilgili etkin mücadelenin planlandığını dile getiren Kurtulmuş, "Belki bir müjde mahiyetinde verebileceğim husus ise çiftçi kardeşlerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yeniden yapılandırılacak yani ötelenecektir." diye konuştu.
Türkiye Uzay Ajansı kurulacak
Toplantıda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik yasa çalışmalarını dile getirdiğini bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bütün gelişmiş ülkelerde uzay çalışmaları önemli bir şekilde devletin öncülük ettiği alandır. ABD'deki NASA bunun en tipik örneğidir. Türkiye için aslında geç kalınmış bir projedir ama çok şükür bugün Türkiye'nin geldiği iktisadi gelişme seviyesi itibarıyla Türkiye'nin bir Türkiye Uzay Ajansı kurması elzem hale gelmiştir. Böylece hem uzay alanındaki araştırmaların ciddi bir şekilde yönlendirilmesi hem de ülkemizin uzaydan daha iyi yararlanmasını sağlayacak bir yapıya kavuşacağız. Bunun kurulma çalışmaları hızlandırılacaktır."
Kurtulmuş, toplantıda söz konusu sunumlara yönelik müzakerelerin ardından bu üç alandaki yasa tekliflerinin olgunlaştırılarak Meclis’e getirileceğini ifade etti.