Ünlü beyin uzmanından hafızayı korumak için birbirinden önemli ipuçları
Uzmanlar her gün zihinsel sağlığı ve hafızayı korumak için neler yapılabileceğine dair açıklamalarda bulunuyor. Bu uzmanlardan birtanesi olan ve zihin üzerine 20’den fazla kitap yazan Dr. Richard Restak, onlarca yıllık deneyimi doğrultusunda hafıza sorunlarının nasıl önüne geçilebileceğini açıkladı. İşte haberin detayları...
Alzheimer gibi hafıza sorunlarına neden olan hastalıklar, çağın en korkutucu hastalıkları arasında görülürken uzmanlar da her gün zihinsel sağlığı ve hafızayı korumak için neler yapılabileceğine dair açıklamalarda bulunuyor.
Son olarak da George Washington Üniversitesi Hastanesi Tıp ve Sağlık Fakültesi’nde nörolog ve klinik profesör olan sinirbilimci Dr. Richard Restak hafızayı korumak için birbirinden önemli ipuçlarını açıkladı.
Dünyaca ünlü doktor, hafızada yaşanan zayıflamanın kaçınılmaz olmadığını ileri sürüyor ve son kitabında (The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind) hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilecek tavsiyelerde bulunuyor.
Dr. Restak, önerdiği egzersizlerin her gün yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ünlü doktor; tüm hafıza becerilerini güçlendirmenin, daha sonraki hafıza sorunlarını önlemenin anahtarı olduğunu da belirtiyor.
Sağlıklı bir hafıza geliştirmek ve sürdürmek için Dr. Restak’ın önerdiği ipuçlarından bazıları şu şekilde:
1- DİKKATİNİZİ DAHA ÇOK VERİN
Bazı hafıza problemleri düşünüldüğünün aksine zayıflayan bir bellekten değil, dikkat eksikliğinden kaynaklanır. Örneğin, kalabalık bir ortamda tanıştığınız birinin adını unuttuysanız, bunun nedeni o sırada birkaç kişiyle konuşuyor olmanız ve onunla tanıştığınızda yeterince dikkatinizi vermemiş olmanız.
Dr. Restak, dikkat eksikliğinin hafızaya etkisini; “Dikkatsizlik, hafıza güçlüklerinin en büyük nedenidir. Bu, belleği doğru bir şekilde kodlamadığınız anlamına gelir” diye açıklıyor.
Dr. Restak, yeni tanışılan bir ismi ya da kavramı görselleştirmeye çalışmanın yararlı olabileceğini belirtiyor: “Bir isim gibi yeni bilgiler öğrenirken dikkat etmenin bir yolu kelimeyi görselleştirmek. Kelimeyle ilişkili bir resme sahip olmak, hatırlamayı kolaylaştırabilir.”
2- HAFIZAYA YÖNELİK EGZERSİZLER YAPIN
Dr. Restak, gündelik hayatta işlerinizi yaparken uygulayabileceğiniz pek çok egzersiz olduğunu söylüyor: “Örneğin; market listenizi oluşturup ezberleyebilirsiniz. Markete gittiğinizde de listenizi (veya telefonunuza kaydettiğiniz notu) otomatik olarak çıkarmak yerine, her şeyi hafızanızdakilere göre alın.”
Ünlü doktor, markete gitmeyenler için ise yemek tariflerini ezberlemelerini öneriyor ve sık yemek yapmanın aslında hafızayı geliştirmek için harika bir yol olduğunu belirtiyor.
Dr. Restak, günlük hayatta hafızayı aktif hale getirebilecek egzersizler için GPS kullanmamayı da öneriyor: “Arada bir, GPS’inizi açmadan arabaya binin ve hafızanıza göre sokaklarda gezinmeye çalışın.”
Yeni bir araştırmaya göre; zaman içinde GPS’i daha sık kullanan kişilerin üç yıl sonra uzamsal belleklerinde daha keskin bir bilişsel düşüş gösterdiği ileri sürüldü.