Yargı reformu ne zaman hayata geçecek? Af düzenlemesi içeriyor mu?
TBMM'ye yakın bir süre içinde sunulması beklenen 8. yargı paketiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Peki yargı reformu ne zaman hayata geçecek? Af düzenlemesi içeriyor mu? İşte detaylar.
Abone olTBMM'ye yakın bir süre içinde sunulması beklenen 8. yargı paketiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Peki yargı reformu ne zaman hayata geçecek? Af düzenlemesi içeriyor mu? İşte detaylar.
ADALET BAKANI'NDAN YARGI PAKETİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, üzerinde çalıştıkları 60'tan fazla maddeyi içeren yargı paketi hakkında bilgi verdi. Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın 3-4 aydır devam ettiğini belirtti.
Bakan Tunç, yeni yargı paketiyle ilgili bir soruya cevap verirken, "Yargı Reformu Strateji Belgemiz ve İnsan Hakları Eylem Planı, Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgeleri olacak." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra ilgili hedefler doğrultusunda yasama ve yürütme alanlarındaki düzenlemelerin milletvekillerine sunulacağını belirtti.
Yargı paketiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini bildiren Tunç, düzenlemeler arasında yargı uygulamalarını ilgilendiren bir dizi konunun bulunduğunu ifade etti. Yargı Reformu Strateji Belgesi beklendiği süreçte, kanunlaşması gereken konuların olduğunu vurgulayan Tunç, taslağın 60'tan fazla maddeden oluştuğunu ve milletvekillerinin bu maddelelere eklemeler yapabileceğini ya da uygun görmeyebileceğini belirtti.
Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelere olan büyük kamu beklentisine değinen Tunç, bu beklentiyi karşılamak gerektiğini söyledi. Cezası 2 yılın altında olan kişilerin denetimli serbestlik sürelerinin otomatik olarak 1 yıl olması yerine, belli bir orana tabi tutulmasını öneren Tunç, cezası 5 yılın altındaki suçlar bakımından cezaevine girme durumunun söz konusu olacağını belirtti.