Yargıtay’dan emsal karar: İş yerinden izin aldı, tazminatsız kovuldu
Çalıştığı iş yerinden kişisel sebeplerle izin alan bir çalışan, izni sözlü olarak aldığı için “Devamsızlık” nedeniyle tazminatsız işten kovuldu. Çalışan ise, kovulması nedeniyle tazminat için mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme, çalışanın izni sözlü olarak almasından dolayı, kişiye tazminat ödenmemesini haklı buldu. Yargıtay’ın izin kararı emsal niteliği taşıyor.
Bir işçi, çalıştığı şirkette bulunan inşaat mühendisinden sözlü olarak izin istedi. İzin almasıyla beraber işten ayrılan şantiye şefi, daha sonra “devamsızlık” nedeniyle tazminatsız işten kovuldu.
Çalışan ise kıdem tazminatı için mahkemeye başvurdu.
İnşaat şantiyesinde çalışan işçi kişisel sebepler ile inşaat mühendisi H.T.'den sözlü izin alarak işten ayrıldı. 2 gün mesaiye gelmeyen işçi için inşaat mühendisi H.T. devamsızlık tutanağı yazdı.
Tutunak sonrasında işveren tarafından kovulan işçi, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Davacı işçi, iş akdinin işveren tarafından haklı bir sebep olmadan feshedildiğini iddia ederek, ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla çalışma ücretini talep ettiğini dile getirdi.