Yasal kira artış oranından şikayetçi olan bir çok ev sahibi evini satıyı düşünüyor!
TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Temmuz ayı kira artış oranı %57,45 olarak belirlendi.Ancak konutlarda kira artışında yüzde 25 sınırı olduğu için bu oran sadece işyerleri için uygulanıyor. Ev sahiplerinin kira artış oranının enflasyonun altında kalmasından şikayetçi olduğunu ve ev sahiplerinin birçoğunun evlerini satmaya sevk ediyor. Tügem Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay'dan çarpıcı açıklamalar
Kira artış oranından şikayetçi olan bir çok ev sahibi evini satıyı düşünüyor!
Tügem Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay'dan çarpıcı açıklamalar
“BİRÇOK EV SAHİBİ EVLERİNİ SATMAYI DÜŞÜNÜYOR”
TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Temmuz ayı kira artış oranı %57,45 olarak belirlendi.Ancak konutlarda kira artışında yüzde 25 sınırı olduğu için bu oran sadece işyerleri için uygulanıyor. Ancak son dönemde yüzde 25 artış sınırı ev sahipleri ve kiracılar arasında büyük tartışmalara yol açıyor. Birçok ev sahibi yüzde 25 sınırına uymuyor. Tügem Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, ev sahiplerinin kira artış oranının enflasyonun altında kalmasından şikayetçi olduğunu ve ev sahiplerinin birçoğunun evlerini satmayı düşündüğünü söyledi.
“KİRA ARTIŞ ORANLARI ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ”
Temmuz ayında kira artış oranının yüzde 57,45 olarak açıklanmasının ardından işyeri sahipleri de kara kara düşünmeye başladı. Kira fiyatlarının çok hızlı artmasından şikayetçi olan üretici kiralık yer bulmakta sıkıntı çekiyor. Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay: “Üretici, arsaların kira fiyatlarındaki artış sebebiyle kiralık işyerlerine yöneldi. Kiralık iş yerlerinde talebin artmasıyla beraber arzda sıkıntı yaşanıyor. Bu da iş yerleri kiralarının artmasını beraberinde getirdi. Üretici karlılık oranının düşmesinden şikayetçi. Yapacakları üretimi artırmayıp mevcut olanı korumaya yöneleceklerinden bahsediyorlar.” diye konuştu.
KONUTTAKİ KİRA ARTIŞLARI DUR DURAK BİLMİYOR!
Geçen yıl ile bu yılki kira fiyatları arasında uçurum gittikçe açılıyor. Düğün sezonu içinde olunması ve okul döneminin yaklaşmasıyla ev bulma sıkıntısı gittikçe artıyor. Bir hafta içinde hatta günler içinde bile kiralar ciddi oranda yükselebiliyor. Örneğin İzmir’de geçen hafta 12 bin olan kira bu hafta 15 bin olarak karşımıza çıkabiliyor. Ev sahipleri evleri kiralarken sözleşmenin bir yıl sonra raiç bedel üzerinden güncelleneceğini söylüyor. Ama yasal olarak böyle bir hakları yok. Sözleşmeler kendini her yıl yeniler.