Yeşilçam'ın İyi Yürekli Kötü Adamı Erol Taş Nereli? Kaç Yaşında?
Türk sinemasında oynamış olduğu 'kötü adam' rolleriyle hafızalara kazınan ünlü oyuncu, ölüm yıldönümünde bir kez daha anılıyor.
Abone olFilmlerin ''taş kalpli'' oyuncusu Erol Taş, gerçek hayatta eşini erken kaybettiği için üç küçük çocuğuna hem annelik hem babalık yapmak zorunda kalan iyi yürekli bir adam olarak biliniyordu.
Yeşilçam'da 'kötü adam' rolleriyle tanınan sinema ve dizi oyuncusu Erol Taş, vefatın 20. senesinde anılıyor.
Başrol oynadığı "Mapushane Çeşmesi", "Kanlı Kale", "Efenin İntikamı", "Eşkiya Kanı/Hakimo", "Konuşan Gözler" ve "Katırcı Yani Efenin Definesi" filmlerin yanı sıra yüzlerce filmde çeşitli karakterleri canlandırdı.
Erzurum'da 28 Şubat 1926'da dünyaya gelen Taş, ilkokulu bitirdikten sonra boks sporuna ve sinemaya ilgi duydu. Babasının ölümü üzerine annesiyle birlikte İstanbul'a taşınan Taş, ailesine yardım etmek için okuldan ayrıldı ve çeşitli işlerde çalıştı.
Boksta 1947 senesinde İstanbul ve Türkiye ikinciliğini de kazanan Taş, askerden sonra Cankurtaran'da bir iplik fabrikasında çalışmaya başladı.
Bu senelerde sinemayla tanışan ve filmlerde figüranlık ve küçük rollerle görülmeye başlayan Erol Taş, ilk olarak 1957 senesinde Mümtaz Alpaslan'ın çektiği "Acı Günler" filminde oynadı.
Metin Erksan'ın yönetmenliğini yaptığı 1958 yapımı "Dokuz Dağın Efesi"nde bir çobanı canlandıran Taş, "Dikenli Yollar", "Peçeli Efe", "Şoför Nebahat", "Köyde Bir Kız Sevdim", "Dişi Kurt" ve "Gecelerin Ötesi" filmlerinde çeşitli karakterleri canlandırdı.
Erol Taş, 1968 senesinde "Maskeli Beşler" ve "Maskeli Beşler'in Dönüşü" filmlerinde Meksikalı general Ramon rolünü, "Kızıl Maske"de müze müdürünü, 1968 yapımı "Hakanların Savaşı"nda Kubilay Han ve 1973 yapımı "Küçük Kovboy"da çiftlik kahyasını oynadı.
Ömer Lütfi Akad tarafından 1966 senesinde çekilen, Güneydoğuda bir sınır kasabasında yaşanan olayları konu alan "Hudutların Kanunu" filminde "Ali Cello" karakterini oynayan Taş, "Dertli Pınar", "Gecelerin Ötesi", "Duvarların Ötesi", "Sürgün" gibi filmlerde oynadığı rollerle hafızalara kazındı.
Türk sinemasında 600'e yakın filmde oynayan ve genellikle kötü adam rolleriyle tanınan Taş'ın Türkan Şoray ile başrolü paylaştığı 1967'de çekilen "Ana" filmi ile Süleyman Çavuş adlı iyi kalpli bir askeri oynadığı 1992 yapımı "Sürgün" filmi iyi adam rolünü oynadığı nadir yapımlardır.
Çeşitli festivallerde çok sayıda en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülen Taş, "Mapushane Çeşmesi", "Kanlı Kale", "Efenin İntikamı", "Eşkiya Kanı/Hakimo", "Konuşan Gözler" ve "Katırcı Yani Efenin Definesi" filmlerinde başrol oyuncusu olarak yer aldı, festivallerde de çeşitli ödüllere layık görüldü.
Yüzlerce filmde farklı rollerde oyunculuk yapan Erol Taş, 8 Kasım 1998 tarihinde İstanbul'da geçirdiği bir kalp krizi neticesinde Samatya SSK Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Televizyon dizilerinde oyunculuk yapan Taş, "Hüzün Çiçeği", "İz Peşinde", "Bizim Ev", "Hanımın Çiftliği", "İnsanlar Yaşadıkça" ve "Kuruluş / Osmancık" gibi yapımlarda oynadı.