Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
Abone olDurduğunuz yerde duramıyor musunuz?
Arabanızın anahtarlarını bulamadığınız için kendinizi evin altını üstüne getirirken mi buluyorsunuz? Ya da daha yeni duyduğunuz veya okuduğunuz bir şeyi hemen unutuyor musunuz? Bunlar ‘yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtilerinden birkaçı…
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir?
Bunu anlamak için önce çocuklarda DEHB’yi anlamak gerekir. Semptomlar çocuktan çocuğa değişebilir ancak genellikle şöyledir: Hiperaktivite: Yerinde duramamak, devamlı konuşmak, sürekli kıpırdanmak, gördüğü her şeye dokunmak. Dikkatsizlik: Gerekli şeyleri kaybetmek, detayları unutmak, tek bir şeye odaklanma güçlüğü, sürekli dalıp gitmek. Dürtüsellik: Sırasını beklemede güçlük veya kontrolsüz konuşma. Bunlar normal çocukluk davranışları gibi görünebilir ancak gerçek DEHB semptomları, çocukların okul ve evde normal hayatlarını sürdürmelerine engel olur. Tedavi, vakaya göre değişir fakat genellikle şöyledir: Ebeveyn ve çocuk eğitimi, davranışsal terapi, okul müdahalesi.
Yetişkinlerde DEHB nasıl olur?
Çocuklardaki semptomlar yaş aldıkça iyileşir. Ancak bazıları için çocukluktaki gibi kalır ve tedaviye devam edilmesini gerektirebilir. Yetişkinlerde görülen semptomlar arasında şunlar yer alır: Organize olma problemleri, randevuları hatırlamada güçlük, vaktinde işte olamama, hareketsiz duramama, sabırsızlık, ruh halinde dalgalanmalar... Bu semptomlar şunlara yol açabilir: İlişki problemleri, trafik kazaları, işten çıkarılmalar, finansal problemler, alkol veya madde kullanımı. Ancak bu hastalığı yaşayan bazı yetişkinler çok zeki ve yaratıcıdır.
DEHB nasıl tedavi edilir?
Aynı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de bu hastalık ilaçlarla (uyarıcı ve uyarıcı olmayan ilaçlar), psikoterapi veya başka tedavi kombinasyonlarıyla tedavi edilir. Ayrıca DEHB bozukluğu olan yetişkinlerde anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk da görülebilir. Bir danışman ve terapist eşliğinde eğitim de DEHB’li yetişkinlere yardımcı olabilir. Bu eğitimlerde kişilere randevuları takip etmeleri için büyük bir takvim kullanmak, yapılacaklar listesini takip etmek, anahtarlarını, faturalarını ve diğer önemli eşyasını koyacağı belirli bir yer saptamak gibi yöntemler öğretilir