Anasayfa /  Foto Galeri

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı?

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı? Yılbaşını kutlamak caiz midir? Yılbaşını kutlamak günah mı? Noel ve yılbaşı arasındaki fark nedir? soruları bugünlerde her yılbaşı öncesi olduğu gibi sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Peki Y yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı?

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı? - Sayfa 1

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı? Kültürümüzde ve adetlerimizde yıl başı kutlaması olmaması rağmen bazı kesimler bunu empoze etmeye çalışıyor.

Bu sayede gerçeklerden bihaber olan vatandaşlarımız, "Yılbaşı kutlamak günah mı?" sorgusunu aratmaya başladı.

Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1’inde gerçekleşir. Hicri Takvim 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir. Peki, yılbaşı kutlamak günah mı? Detaylar haberimizde...

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı? - Sayfa 2

YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI?

Yılbaşı kavramı ile Noel Kavramı ülkemizde sıkça karıştırılsa da, dinimizde iki durum ile ilgili de hükümler mevcuttur. Her ne kadar yılbaşı kavramı ile noel kavramı aynı olmasa da, Batı ülkelerinin kültürlerinden gelme bu iki kavram da "ayet ve hadislerce" açıklanmış ve belirli hükümler konmuştur.

Noel Kavramı, Hristiyan Dünyası'nda Hz.İsa'nın dünyaya geldiği hafta yapılan belirli etkinliklere verilen isimdir. Noel Baba, Christmas, Hindi kesmek gibi pek çok "adet", Batı Dünyası'na ait kavramlardır ve Hristiyan dünyası'nın gelenekleridir. Noel Kutlamak ile ilgili dinimizdeki hükümler şöyledir;

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı? - Sayfa 3

Noel Kutlamak veya Noel ile ilgili bir şeyler yapmak, başka dinlere benzemek anlamına gelmektedir. İslam dininin başka kutsal günleri vardır ve bu günlerde yapılacak başka ritüellerde vardır. İslam Dininde başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır.

Yılbaşı Kutlama kavramı genelde malayani işleri ifade eder. Yılbaşı kutlamaları ülkemizde de maalesef batı ülkelerinde olduğu gibi erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ve dans edip, oyunlar oynadıkları bir ortamı ifade eder. Ayrıca tombala, piyango gibi haram olan işler de Yılbaşı Gecesi'ne aittir. Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini'nin buna kesinlikle bir izni yoktur.

Yılbaşını kutlamak caiz mi? Yılbaşı kutlamak günah mı? - Sayfa 4

Yılbaşı Kutlamaları ve Piyango konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı "Kendini ve yaradılış̧ gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimeşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz"