Anasayfa /  Eğitim

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? İşte 2 ve 4 yıllık bölümlerin en düşük puanları

niversite adayları uzun süre emek verdikleri YKS'nin sonuçlarının açıklanması ile tercihlere dair detayları araştırmaya başladı. YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak.

Abone ol
Abone ol 19 Temmuz 2019 15:09

Yorucu bir maratonun ardından sınava giren adaylar YKS puanlarını öğrendiler. Şimdi de öğrenciler, tercih edecekleri üniversitelerin kontenjanlarını tavan ve taban puanlarını dikkate alarak seçimlerini yapacaklar. Peki YKS tercihleri ne zaman başlayacak? YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak. Üniversitelerin taban ve tavan puanları belli fakat ÖSYM kontenjanları henüz açıklamadı. İşte sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümleri taban ve tavan puanları…

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor.

YKS SONUÇLARI SORGULAMA SAYFASI

ÜNİVERSİTE KONTENJAN KILAVUZU

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI TABLO – 3

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI TABLO – 4

YKS KONTENJAN KILAVUZU YENİDEN YAYINLANACAK

Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.” denildi.

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

YÖK Atlas nasıl kullanılır?YÖK Atlas nasıl kullanılır?

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı;

Adayların, ÖSYM’nin yayınladığı “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU”nu internet sitesinden indirmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Tüm işlemler, 600’den fazla sayfası olan bu kılavuzda anlatılıyor.

Üniversiteye yerleşmek için adayların önünde iki seçenek var:

1. Merkezi Yerleştirme için tercih yapmak ve ÖSYM’ye göndermek.

2. Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek için ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmak.

YETENEK SINAVI İLE YERLEŞMEK

Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin ve gidecekleri fakültenin duyuru sayfalarını takip etmeler gerekiyor. Bu duyuru sayfalarında başvuru tarihleri, başvuru için gereken belgelerin listesi ve diğer bilgileri içeren kılavuzlar yer alıyor. Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebildiği için adayların her üniversitenin sayfasına ayrıca bakması gerekiyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.

YKS birincisi hem sırrını hem de hayalini açıkladıYKS birincisi hem sırrını hem de hayalini açıkladı

İki Yıllık ve Dört Yıllık Nasıl Seçilir?

Eğitim süresine göre doğru tabloyu incelemek gerekiyor. Önlisans programları (iki yıllık) için Tablo 3 ve lisans programları (4+ yıllık) için Tablo 4 kullanılıyor.

Vakıf Üniversitesi Ücretlerine Nereden Bakılır? Hazırlık Sınıfı Var Mı?

Her programın satırındaki “ ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR ” sütununda bulunan sayıların kılavuzun “ TABLO 3 VE TABLO 4'TE YER ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇIKLAMALARI ” alanından bulunması ve okunması gerekiyor. Bu sayı biçimindeki kodlar sayesinde, bölümün öğretim dili, hazırlık sınıfı zorunluluğu olup olmadığı, vakıf üniversitelerinin ücretleri vb. bilgilere ulaşılıyor.

Her İstediğim Bölümü Yazabilir Miyim?

Tablo 1A ve Tablo 1B ‘deki kısıtlamaların kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin, Tıp Fakültesi tercihi yapmak isteyen bir adayın SAY puan türündeki sıralaması en düşük 50 bin olabilir. 50 binden daha düşük sıralamadaki bir aday, mesela 60 bininci aday, bir önceki seneye göre puanı yetiyor gözükse bile tercihlerinde Tıp Fakültesine yer veremiyor, sistem uyarı veriyor.

Tercihlerimi Nasıl Sıralamalıyım?

Tercihlerin istek sırasına göre yapılması gerekiyor. Sistem adayı yerleştirdikten sonra aday, puanının yettiği başka bir yere gitmeyi istese de bunu yapamıyor. Bunu bir örnek ile açıklayalım.

İki tercihim var: 1. Sırada İstanbul Üniversitesi ve 2. Sırada Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Sonuç açıklandığı zaman İstanbul Üni. Kazandığımı ve puanımın Marmara’ya da yettiğini öğrendim. Fikir değiştirip Marmara Üniversitesi’ne kayıt yaptırmam mümkün değil. İstanbul Üniversitesi’ne kayıt yaptırmak zorundayım.

24’ten fazla tercih yapmak isteyen bir kişi, çok yüksek puanlı olup da listenin aşağılarında kalmış bir tercihini silerek, daha düşük puanlı ve liste dışı kalmış olan bir tercihini listeye ekleyebilir. Bu sayede yerleşme şansını arttırmış olur.


Yorumlar
Çok Okunanlar