'YKS'ye girecek öğrencilere altın beslenme önerisi!
18-19 Haziran'da yapılacak olan YKS için öğrencilere uzmanından çok önemli tavsiyeler geldi ve hangi besinlerin tüketilmesi konusunda önerilerde bulundu...
Abone olÖğrencilerin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yaklaşırken, sınav heyecanı da artmaya devam ediyor. Sınav öncesi ve sınav anında stresten kaynaklı yaşanan kaygılar öğrencinin başarısını olumsuz etkileyebiliyor. Doğal yollarla kaygıların kontrol altına alınabileceğini ve doğru beslenmeyle başarının artabileceğini belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, sınava girecek öğrenciler için önerilerde bulunuyor.
Sınav kaygısını doğal yöntemlerle gidermek için kaygıyı bastırmak yerine onu kabul etmenin ve tanımanın daha iyi bir yöntem olduğun ifade eden Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Sınav döneminde uyku ve yemek düzenine dikkat edilmelidir, fizyolojik ihtiyaçlar dengeli bir biçimde karşılanmalıdır. Sınav gününden en az bir gün önce ders çalışma bırakılmalıdır. Rahatlamak ve olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak için nefes ve gevşeme egzersizleri yapılabilir. Bir müddet doğada vakit geçirerek, aşırıya kaçmamak kaydıyla sportif hareketler kaygının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.” dedi.
Sağlıklı beslenme ile sınav başarısı yüzde 8 artabiliyor
Bebeklikten itibaren çocukların gelişiminde büyük bir paya sahip olan beslenme düzeni sınav döneminde başarıyı da doğrudan etkiliyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada sağlıklı beslenen kişilerde başarının %8 artığı gözlemleniyor.
YKS’ye hazırlanan gençlerin sınav dönemi boyunca beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek, sınavda daha yüksek bir başarı elde edebileceklerini belirten Hüseyin Tapik, “Sınava sayılı günler kala beslenmede gıdaların protein, yağ ve karbonhidrat bakımından dengeli olmasına dikkat edilmelidir. Bütün vitamin ve mineraller doğal kaynaklarından alınmalıdır. Vitamin ve minerallerin ana kaynağı badem, fındık, kan üzümü ve kayısı, erik gibi kurtulmuş meyveler özellikle tercih edilmelidir. Bununla birlikte yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler de oldukça önemli. Özellikle meyvelerden kavun, portakal, çilek, yaban mersini ve muz; sebzelerden ise maydanoz, havuç, biber, lahana, ıspanak, brokoli ve kuşkonmaz zengin vitamin içeriği sayesinde daha hızlı düşünmeye ve daha kolay hatırlamaya yardımcı oluyor.” dedi.
Konsantrasyonu artırmayı destekleyen besinler mutlaka tüketilmeli
Sınava hazırlık süresince beyni kuvvetlendirici yiyeceklerin beslenmede yer almasına özen
gösterilmelidir. Beynin daha iyi çalışmasını sağlayan balık, ceviz, yaban mersini, muz, ayçiçeği çekirdeği, keten tohumu, kuru meyvelerden üzüm, kayısı, incir ve erik mutlaka yenmesi gereken besinler arasında yerini alıyor. Sınava hazırlık döneminde hafızayı güçlendirmeyi ve konsantrasyonu arttırmayı desteklemek amacıyla omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan ceviz ve avokado tercih edilmelidir. Hem serotonin (mutluluk) hormonu salgılanmasını sağlayan hem de zengin potasyum kaynağı olan muz ise dikkat dağınıklığının engellenmesini destekliyor.
Sınavdan bir gün öncesine dikkat…
Sınavdan bir gün öncesi için de öğrencilere beslenme konusunda önemli önerilerde bulunan Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Akşam yemeğinde doyurucu ancak sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir. Akşam yatmadan 3 saat önce ise rahat uyuyabilmek için bir şey yememeye özen gösterilmedir. Uykuya geçişi kolaylaştırmak adına bir bardak kızılcık suyu, ayran ya da yoğurt tüketilebilir. Sınav günü kahvaltıda tok tutacak, sindirimi kolay ve enerji verecek gıdaları yemeğe özen gösterilmelidir. Su dengesi iyi sağlanmalı ancak sık sık tuvalete çıkmaya neden olacak kadar çok su tüketilmemelidir. Sınav anında konsantrasyonu arttırdığı için şeker tüketmenin faydalı olduğuna dair yanlış düşünceden kesinlikle uzak durulmalıdır. Ancak vücudumuzun glikoza olan ihtiyacı meyve ya da kurutulmuş meyve gibi doğal kaynaklardan
alınabilir. Şekerli ve gazlı içeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Yoğun karbonhidrat kullanımı ise gevşemeye ve uykuya sebep olabileceğinden alınan karbonhidratın miktarına mutlaka dikkat edilmelidir.” dedi.